Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be– verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze zondag een receptje van Danielle (40) uit Nieuwerkerken.
Lezeres Danielle geniet van koken en lekker eten, maar was niet altijd een keukenprinses. “Het is dankzij drie mannen dat ik nu zo graag kook,” vertelt ze al lachend, “Jamie Oliver, Jeroen Meus… en mijn eigen man!” Ondertussen geeft ze haar eigen twist aan recepten en is met het gezin het weekmenu samenstellen één van haar leukste momenten van de week. Danielle: “Ik vind het zo gezellig om samen te kiezen wat we die week zullen eten… en aangezien dit Turks brood met hummus, salade van tomaat en feta tijdens de zomermaanden regelmatig op ons menu staat… hoop ik de lezers van De Zondag hier ook mee te inspireren!”
Het is dankzij drie mannen dat ik nu zo graag kook. Jamie Oliver, Jeroen Meus… en mijn eigen man”
“Het is voor mij vandaag exta bijzonder om in de krant te staan”, vertelt Danielle, “eerder deze week namen we afscheid van onze lieve meme, mijn grootmoeder. We beleefden ongelooflijk veel mooie momenten samen. Zij leerde mij te genieten van alle kleine gelukjes… en dat zal ik natuurlijk ook blijven doen, met meme in mijn gedachten!”
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
1 blik kikkererwten
2 tenen look
1 tl tahin
Sap van 1/2 citroen
Snuifje komijn
2 sjalotten
Scheut sherryazijn
2 coeur de boeuftomaten
150 gr kerstomaten
½ chilipeper
2 eetlepels ontpitte zwarte olijven
1 Turks brood of twee kleine Turkse broden *
1 tomaat
100 gr rucola
Verse basilicum
150 gr feta
Olijfolie
Peper en zout
* De toppings is voldoende voor het open beleggen van 1 groot of twee kleine broodjes.
Zo maak je het
Spoel de kikkererwten onder koud water, laat uitlekken
Doe ze samen met de look, de tahin, het citroensap, komijnpoeder en ongeveer 100 ml olijfolie in de blender en mix tot een gladde massa
Proef en kruid bij met peper en zout
Snij de sjalotten in ringen
Doe ze in een mengkom en giet er een scheut sherryazijn over
Snij de coeur de boeuftomaten in plakjes en halveer de kerstomaten
Voeg ze toe aan de sjalotten
Marineer de tomatensalade met goede olijfolie, peper en zout
Hak 1/2 chilipepertje fijn en meng onder de salade
Voeg de zwarte olijven toe en schep om
Snij het brood in twee
Halveer de overgebleven tomaat en wrijf er het opengesneden brood mee in
Wrijf het brood ook in met het tweede teentje look
Besprenkel tenslotte met wat olijfolie
Laat het brood kort grillen in de oven tot het goudbruin is
Beleg de broodhelften met de hummus
Dresseer er de tomatensalade en verkruimelde feta over
Werk af met rucola en enkele blaadjes verse basilicum
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be