Vijf getuigenissen over de opgang van Charleroi-coach Karim Belhocine: “Zijn team straalt zijn over-mijn-lijk-mentaliteit uit”

262
Ondanks zijn succes is Karim Belhocine erg terughoudend tegenover de media: “Dat komt omdat hij zichzelf nog geen toptrainer vindt”, aldus Gino Caen. (foto Belga) ©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Ondanks zijn succes is Karim Belhocine erg terughoudend tegenover de media: “Dat komt omdat hij zichzelf nog geen toptrainer vindt”, aldus Gino Caen. (foto Belga)

1. Na 6 speeldagen staat Charleroi op kop met 5 punten voorsprong op Standard en 6 op Club Brugge. De vrees dat de opvolging van het monument Felice Mazzu voor Karim Belhocine een vergiftigd geschenk zou zijn, blijkt ongegrond: de Franse Algerijn doet nóg beter dan zijn voorganger. Wat schuilt er achter zijn credo ‘geen woorden maar daden’? Vijf getuigenissen.

 

Karim Belhocine (42) groeit op in Vénissieux, een voorstad van Lyon, in een bescheiden Algerijns migrantengezin met negen kinderen. Hij verdient de kost als metserdiender, sloper en bandwerker alvorens hij er eindelijk in slaagt zijn kinderdroom te verwezenlijken: profvoetballer worden. Wanneer hij bij de Belgische tweedeklasser Virton terechtkomt, is hij al 27. Als verdedigende middenvelder of centrale verdediger speelt hij daarna nog voor KV Kortrijk, Standard, Waasland-Beveren en AA Gent, waar hij in 2015 zijn spelerscarrière afsluit met een landstitel.

Peter Balette, assistent-trainer AA Gent: “Ik zag niet meteen een trainer in hem”

Als assistent-trainer maakte Peter Balette hem mee bij Standard en bij AA Gent. “Ik moet eerlijk zeggen: ik zag niet meteen een trainer in hem”, bekent hij. “Ik dacht dat hij eerder in immobiliën zou gaan, want daar sprak hij vaak over. En wanneer ik bij Standard een trap- of passvorm gaf en daar kwamen wat moeilijke dingen bij, dan ging hij altijd achteraan in de rij staan. Dan zei hij: ‘ Pas moi, pas moi. ’ Hij was de oudste speler maar deed niet graag iets voor, hij keek eerst een beetje de kat uit de boom. Karim is altijd malin geweest. Slim.”

“Hij leefde en speelde altijd met de drive die hij nu ook als trainer laat zien, met een enorme wilskracht en over-mijn-lijk-mentaliteit. Michy Batshuayi en Paul-José Mpoku zullen zich dat ook nog wel herinneren ( lacht ). Zij waren toen nog lichtvoetige talentjes die pas uit de beloften kwamen en wanneer we van die kleine partijen deden… olala… dat was dan bal of been… Ik heb geregeld moeten zeggen: ‘Rustig, Karim!’ Hij liet niet met zich sollen. Ook in Gent waren er veel die op training liever bij hem ingedeeld waren dan bij de ploeg aan de overkant.”

“Ik zag hem ook niet meteen als trainer zo alles pico bello voorbereiden. Maar als ik zie waar hij nu staat, dan ben ik vol bewondering voor zijn evolutie. Gaandeweg pikte hij dat heel goed op.”

“Hein Vanhaezebrouck waardeerde hem bij Anderlecht erg als assistent omdat hij er een heel goeie peoplemanager was. Hij was altijd heel close met de Franstaligen en de Afrikaanse jongens. Daar kon hij goed zijn stempel drukken. Je merkt nu ook aan de manier waarop hij zijn spelers vastpakt en hen orders geeft dat hij weet hoe hij met hen moet omgaan. Charleroi is een heel goeie ploeg, de Bayats doen goeie transfers, maar ik denk dat dat daar toch geen gemakkelijke kleedkamer is. Hij managet dat goed. Je ziet het ook aan het mentaal en fysiek vermogen dat hij erin steekt. Zijn ploeg straalt zijn over-mijn-lijk-mentaliteit uit. Zie welke inspanningen hij Morioka kan laten doen. Het is erin gepompt. Dikke chapeau!”

Matthias Leterme, algemeen manager KV Kortrijk: “Hij is een heel intelligente mens”

Belhocine start zijn trainerscarrière in 2015 bij KV Kortrijk als assistent van Johan Walem, die hij in februari opvolgt als hoofdtrainer. Hij krijgt er weer de schwung in. Maar het seizoen erop gaat er veel fout. Zonder het vereiste Pro Licence-diploma krijgt hij problemen met de Pro League, zijn complexe spelersgroep is verdeeld en zelf raakt hij ook gefrustreerd. Na een wedstrijd gaat hij zelfs eens neus aan neus staan met Stijn De Smet, een van zijn spelers. Na het seizoen wordt hij vervangen door Yannis Anastasiou. Maar algemeen manager Matthias Leterme houdt hem bij de club als technisch directeur.

“Karim is iemand met veel kwaliteiten”, aldus Leterme. “Ik begrijp dat de buitenwereld soms iemand verkiest die strak in het pak zit en conformistischer is, maar dat heeft hij allemaal niet nodig. Misschien hebben mensen een ander beeld van hem, maar voor mij is hij een heel intelligente mens. Hij kan heel goed situaties en intermenselijke relaties inschatten. Hij werkt keihard, doet het enorm graag en straalt dat ook uit. Trainers gaan meestal de oorzaak voor een probleem buiten zichzelf zoeken, maar hij is ook zelfkritisch en wil van zijn fouten leren. Karim is een open mens met wie het heel aangenaam werken is. In het begin wou hij zowat alles zelf doen. Ik denk dat hij bij ons leerde dat je moet kunnen terugvallen op een loyale staf aan wie je kan delegeren. Zijn sterkte is dat hij het in het leven allemaal zelf heeft moeten doen. Hij weet wat het is om ervoor te moeten knokken.

“Zijn drijfveer is niet met zijn gezicht in de gazet en op tv te komen of daar zijn grote gelijk te halen. Daar houdt hij niet zo van. Hij weet ook hoe vergankelijk dat is. Tegenover de media is hij wantrouwig, omdat hij weet welke vragen er soms gesteld worden en dat er al eens een woord anders wordt gezet. Hij is pragmatisch en redeneert: wat brengt het op? Daarom doet hij alleen het noodzakelijke. Dat doet hij altijd heel beredeneerd.”

Kris Van Der Haegen, directeur van de trainersschool: “Hij kan zijn emoties nu beter kanaliseren”

Kris Van Der Haegen, directeur van de trainersschool, leerde Belhocine kennen tijdens de Pro Licence-opleiding. “Bij Kortrijk werkte Karim een tijd samen met Bart Van Lancker, een ex-collega bij de bond, en die zei: ‘Dat is een kerel met veel potentieel, met een natuurlijk charisma in de kleedkamer, maar hij moet nog leren zijn emoties beter te beheersen’. In wat Karim nu doet en zegt herken ik veel van de boodschappen uit de cursus van Jef Brouwers over emotiemanagement en peoplemanagement. En Guillaume Gillet, die in de trainersopleiding van de Rode Duivels zit, zei mij dat Karim bij Charleroi training geeft zoals die in onze opleiding gegeven wordt. Daar stak hij veel van op. Bovendien trof hij als assistent van Vanhaezebrouck op methodologisch en didactisch vlak een van de beste trainers die hij zich kon inbeelden. Chapeau voor de manier waarop hij dat nu allemaal zelf doet. Ik denk dat Charleroi voor hem de ideale club is. Hij kan zich heel goed inleven in de mentaliteit van de streek en is de taal perfect machtig, wat heel belangrijk is om spelers mee te krijgen in een verhaal. Het verschil met zijn periode bij Kortrijk is dat hij nu zijn emoties, die furie die soms opsteekt, beter kan kanaliseren.”

Gino Caen, conditietrainer AA Gent: “Een groot deel van zijn succes dankt hij aan zijn leergierigheid”

In oktober 2017 wordt Belhocine T2 van Vanhaezebrouck bij Anderlecht. Hij wordt er zelfs twee keer interim-T1, na het ontslag van Vanhaezebrouck en ook na dat van Fred Rutten. “Als speler is Karim vaak aanvoerder geweest, omwille van zijn impact in de kleedkamer, en dat trok hij door als assistent-trainer”, zegt Gino Caen, conditietrainer die hem bij Kortrijk als speler meemaakte en bij Anderlecht als assistent-coach. “Een groot deel van zijn succes dankt hij aan zijn leergierigheid. Hij kijkt, luistert, pikt op wat goed is en gebruikt dat. Hij is een allround-trainer, evenwichtig beslagen in alle facetten van het vak, én zijn manier van coachen slaat aan. Als jonge trainer leerde hij veel van de moeilijkheden bij Kortrijk en zeker ook door daarna met Hein mee te lopen. Karim leert uit zijn fouten, hij zegt: daar heb ik een tekort, daar zal ik aan werken. Wat hij bij Charleroi doet, is allesbehalve vanzelfsprekend. Dat hij in de media nog altijd nederig en terughoudend is, komt omdat hij zichzelf nog geen toptrainer vindt. Al bouwde hij wel al meer trainerservaring op dan Vincent Kompany.”

Nordin Jbari, RTBF-analist: “Zijn kracht is zijn menselijke kant die hem toelaat soms hard te zijn”

RTBF-analist Nordin Jbari ziet evolutie sinds Belhocine in 2019 T1 van Charleroi is. “Karim is erg gepassioneerd en zijn kracht is dat zijn menselijke kant hem toelaat om soms hard te zijn tegen zijn spelers”, vindt hij. “Omdat hij eerst een band met hen smeedt, hun vertrouwen wint en dicht bij hen staat, aanvaarden ze dat. Cruciaal voor het huidige succes is geweest dat hij de geblesseerde Diandy niet verving door een andere fysiek sterke verdedigende middenvelder, maar door Morioka. Daarmee gaf hij aan: ik blijf wel uitgaan van een verdedigend blok, wat het DNA van de club is, maar ik wil iets meer zelf creëren. Dat is de evolutie die hij persoonlijk maakte en die nodig was om van een play-off 1-ploeg te kunnen evolueren naar een ploeg die het Club Brugge lastig kan maken.”

(Christian Vandenabeele)