Bij het suikeren worden niet alleen de haartjes maar ook dode huidcellen verwijderd, wat voor een milde peeling van de huid zorgt. (GF/foto Lancaster Sun)

Beauty-experte Laure Vandendaele over dé onthaarhype van deze zomer: suikerontharing

Niet nieuw, wél opnieuw populair: suikerontharing. Hoe komt het dat we deze ‘old school’ manier om het lichaam haarvrij te krijgen weer massaal omarmen?

De oude Egyptenaren en TikTokkers hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen, behalve hun interesse in ‘suikeren’, of ontharen met een mix van suiker, citroen en water. Klinkt als een goede basis voor een zomerse cocktail (plus een scheut wodka) maar het werkt minstens even goed om je van wenkbrauw tot kleine teen haarvrij te krijgen.

Wat is het?

Suikerontharing is een zachte en veilige methode om alle delen van het lichaam te ontharen met een 100% natuurlijke suikerpasta. Die bevat enkel natuurlijke ingrediënten zoals water, glucose, fructose en citroen waardoor de kans op irritatie minimaal is. Daarnaast is ontharen met suikerpasta een pak minder pijnlijk dan met traditionele hars en verkleint het de kans op ingegroeide haartjes en allergische reacties.

Bij het suikeren worden niet alleen de haartjes maar ook dode huidcellen verwijderd, wat voor een milde peeling van de huid zorgt. (GF/foto Lancaster Sun)
Bij het suikeren worden niet alleen de haartjes maar ook dode huidcellen verwijderd, wat voor een milde peeling van de huid zorgt. (GF/foto Lancaster Sun) © Strelciuc Dumitru Getty Images

Hoe werkt het?

Bij een suikerontharing maakt de schoonheidsspecialiste gebruik van een suikerpasta om de huid te ontharen. In tegenstelling tot traditionele hars is de temperatuur van de suikerpasta veel kouder (lichaamstemperatuur) waardoor de huid niet kan verbranden. Suikeren is dus veilig voor elke zone en elk huidtype.

Het grootste verschil is echter dat de haartjes met de haargroeirichting mee verwijderd worden. Hierdoor worden de haarzakjes, waarin de pijnreceptoren zitten, minder geïrriteerd en voelt een suikerontharing veel minder pijnlijk aan. Door de haartjes in de juiste, natuurlijke groeirichting te verwijderen, breken ze niet af, wat de kans op irritaties, roodheid en ingegroeide haartjes verkleint.

“Een suikerontharing is minder pijnlijk en 100% natuurlijk”

Wat zijn de voordelen?

Peeling en hydratatie van de huid: de suikerpasta is wateroplosbaar en hecht zich bijgevolg niet aan levende, maar enkel aan dode huidcellen. Bij het suikeren worden dus enkel dode huidcellen verwijderd, wat voor een milde peeling van de huid zorgt. Suikerpasta is daarom ook geschikt voor droge of gevoelige zones en veilig om te gebruiken bij mensen met droge psoriasis en droge eczeem.

Verminderende haargroei: na een aantal ontharingsbeurten, worden de haartjes steeds fijner en minder opvallend. Door de behandeling om de vier weken te herhalen, zonder tussendoor te scheren, raakt de haarfollikel uitgeput waardoor de haartjes fijner terug groeien en langer wegblijven.

Geschikt voor korte haartjes: de suikerpasta verwijdert ook korte haartjes van 1 tot 2 mm. De ideale lengte is die van een rijstkorrel. Bij traditionele hars hebben de haartjes een lengte van 6 mm nodig. Als de haartjes niet van de eerste keer meekomen, kan de suikerpasta nogmaals op dezelfde zone gebruikt worden zonder dat deze geïrriteerd raakt.

Ook voor gevoelige plaatsen: de suikerpasta is antiallergeen en niet-comedogeen. Door de hoge concentratie suiker krijgen bacteriën geen kans.

Bodymousse van this is us, perfect voor na het ontharen, 19,95 euro, www.thisisus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier