Gebruik je liever geen deodorant spray? Deze alternatieven zijn beter voor jou én het milieu

Vooral tijdens warme zomerdagen springen we gul om met onze deodorant. Maar is een deodorant wel goed voor je gezondheid en het milieu? En welke zijn de betere alternatieven?

Op het internet vind je het ene na het andere artikel over de schadelijkheid van deodorant. Sommige sites zeggen zelfs dat je er borstkanker van kunt krijgen.

Klopt daar ook iets van?

In 2019 deed de Nederlandse organisatie KWF een onderzoek naar het verband tussen deodorant en borstkanker. En goed nieuws: het onderzoek wees uit dat er geen verbinding is tussen de twee.

Hoewel deodorant niet dus kankerverwekkend is, betekent dit niet dat het product helemaal onschuldig is. Zo bestaat een deodorant spray voor meer dan de helft uit drijfgassen. Die zijn in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor ons, maar wel voor het milieu. Die drijfgassen dragen namelijk bij tot de vorming smog en kunnen luchtvervuiling veroorzaken.

Ook bevatten de spuitbussen alcohol en aluminiumchloride. Deze stoffen kunnen in principe geen kwaad, maar toch blijf je er liever van weg. Aluminiumchloride blokkeert je zweetklieren, ze remmen dus het zweten af. Dat effect is tijdelijk en wanneer de stof uitgewerkt is, begin je opnieuw te zweten.

Alcohol droogt je huid uit. Als je huid te vaak uitgedroogd wordt, moet je huid zich herstellen. En dat doe je door te zweten. Je krijgt hierdoor een soort vicieuze cirkel en die wil je vermijden.

Verder kunnen deze stoffen je huid irriteren en/of bij mensen met astma of allergieën voor ademproblemen zorgen.

Om de schade op het milieu te beperken en je huid zo goed mogelijk te verzorgen, zijn hier enkele natuurlijke deodorants die je huid en het milieu sparen.

1. Lovely Lavender Deo Stick van We Love the Planet

Deze deodorant is een roller, er zitten dus geen drijfgassen in die het milieu kunnen schaden. De stick is uit 100 % natuurlijke ingrediënten gemaakt zoals bijenwas en kokosolie die je huid verzorgen. Zuiveringszout zorgt ervoor dat je zweetgeur als sneeuw voor de zon verdwijnt. Met lavendelgeur kan je natuurlijk niets misdoen.

Je kan de Lovely Lavender Deo stick shoppen op welovetheplanet.nl voor 9,95 euro.

2. Deodorant Rozen van Dr. Hauschka

Deze natuurlijke deoroller doet je de hele dag naar rozen ruiken. Deze deo is vrij van aluminium en alcohol waardoor het je huid niet zal irriteren. De stick verzorgt ook de gevoelige huid en heeft een milde, deodoriserende werking door etherische rozenolie, rozenwater en jojoba-olie.

Je kan de deodorant hier vinden voor 14,95 euro.

3. Pure Aura lavendel vanilla roll-on van Salt of the Earth

De Pure Aura roll-on kan je zelfs dragen wanneer je oksels net geschoren zijn. De deo is ontwikkeld speciaal voor gevoelige huid. De stick bevat geen schadelijke stoffen voor mens en milieu en is volledig vegan en biologisch gemaakt. Zo zorg je voor jezelf en voor de planeet.

Je vindt deze deodorant voor 8,90 euro hier.

4. Fresh-Feel Deodorant Balm van Nuxe

Naast een roller en een spray kan je ook een balsem gebruiken als deodorant. Je schept een klein beetje op je vingertoppen en je brengt de deo zo op je huid aan. Het product heeft een droge finish dus je kan je zonder problemen aankleden zonder plakkerigheid. In deze deo van Nuxe zit oranjebloesem, je huid wordt niet alleen verzorgt, maar je ruikt nog goed ook!

Je kan deze balsem hier kopen voor 14,40 euro.

5. Natural Vegan deodorant van Human + Kind

Deze crème ruikt subtiel naar rozenolie, honing en zachte kruiden. Er zitten geen schadelijke stoffen in zoals alcohol of aluminiumzouten. Net zoals de vorige is deze deo ook helemaal vegan. Welriekend en milieuvriendelijke dus!

Deze deodorant is hier te vinden voor 11 euro.

Tekst Justine Cottenie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier