“Natuurlijke plantaardige stoffen zijn per definitie niet beter zijn dan gesynthetiseerde stoffen. En al zeker niet veiliger”, aldus Barbara Geusens. (foto Nomige)

Drie mythes over groene beauty ontkracht

In haar nieuwe boek ‘Het cosmeticacomplot’ schijnt huidexperte Barbara Geusens een kritisch licht op de wereld van huidverzorging en maakt ze komaf met een hoop hardnekkige mythes. Onze beauty-experte Laure Vandendaele licht er drie uit.

1. Clean beauty

“De ‘clean beauty’-trend is ontstaan als reactie op het gebrek aan transparantie over ingrediënten en de veroorzaakte ongerustheid bij de consument, vooral wat betreft mogelijk kankerverwekkende stoffen. Momenteel lijkt de klepel te ver door te slaan en worden mensen steeds angstiger voor alles wat niet natuurlijk is. Het begrip ‘clean beauty’ is niet gereguleerd en er zijn dus geen wettelijke regels die zeggen waaraan het moet voldoen. Er is ook geen controle op het gebruik van deze term. Daardoor kunnen consumenten verward raken en misleidende claims tegenkomen. ‘Clean beauty’ focust vooral op ‘wat er niet in mag’ en zaait een vaak overdreven angst voor bepaalde ingrediënten zonder dat er wetenschappelijk bewijs is dat ze in normale hoeveelheden in cosmetica schadelijk zijn.”

“Als je je huid wilt verzorgen op de meest natuurlijke manier, geef je huid dan wat het al van nature zelf aanmaakt”

2. Plantaardige ingrediënten

“Plantenextracten zijn niet slecht, maar wees je ervan bewust dat natuurlijke plantaardige stoffen per definitie niet beter zijn dan gesynthetiseerde stoffen. En al zeker niet veiliger. In de natuur komen namelijk genoeg stoffen voor die giftig zijn, en dus schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Planten beschermen zichzelf op die manier om niet opgegeten te worden, denk maar aan giftige paddenstoelen. Daarnaast kunnen natuurlijke oliën allergenen bevatten die bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Essentiële oliën zoals die van menthol, pepermunt, lavendel, eucalyptus of rozemarijn doen vaak meer kwaad dan goed.”

3. 100% natuurlijk

“Je wilt niet weten hoeveel mensen me vragen of mijn skincareproducten (Barbara Geusens is de oprichter van Nomige, red.) natuurlijk zijn. In plaats van een antwoord te geven, stel ik altijd een heleboel vragen. ‘Wat bedoel je met ‘natuurlijk’? Bedoel je organisch? Of plantaardig?’ Los van het feit wat ‘100% natuurlijk’ nu precies betekent, is dit mijn mening: als je je huid wilt verzorgen op de meest ‘natuurlijke’ manier, dan geef je je huid wat het al van nature zelf aanmaakt. En dat zijn dierlijke ingrediënten, of nabootsingen daarvan en/of bacteriële producten, zoals melkzuur, want dat wordt geproduceerd door de miljarden bacteriën op je huid.”

‘Het Cosmeticacomplot’ is vanaf morgen verkrijgbaar en kost 22,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier