Duurzamer in de badkamer is makkelijker dan je denkt

Herbruikbare watjes, navulbare douchegel en je lege bus scheerschuim in de blauwe zak: duurzamer zijn in de badkamer is makkelijker dan je denkt.

Al van fatbergs gehoord? Die ophopingen van doorgespoeld (kook)vet en onder meer natte doekjes, oorstaafjes en luiers blokkeren in steden als Londen en Detroit geregeld riolen en kunnen zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen. Ze vormen een mooi, zij het onappetijtelijk voorbeeld van hoe we beter moeten leren omgaan met afval in onze huishoudens.

Zo kan het vaak (nog) duurzamer in de badkamer. Ook al spoel je misschien geen natte doekjes door de wc, die zijn, net als andere single-use -producten als watjes erg vervuilend. (En ze reinigen niet eens zo grondig.) Nochtans zijn ze makkelijk te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven.

De regel van drie

Misschien schakelde je al over op wasbare watjes, maar gooi je je lege fles douchegel en shampoo bij het restafval?

Of staat je badkamer vol producten die je niet gebruikt? Duurzamer consumeren is makkelijker dan we vaak denken, zeker nu het aanbod milieuvriendelijkere cosmetica alsmaar ruimer (verspreid) is.

Enkele kleine aanpassingen in je badkamer verkleinen je voetafdruk al. Deze regel van drie helpt daarbij: reduce , reuse , recycle . Verminder, hergebruik en recycleer, in die volgorde. Deze tips zetten je alvast op weg. (Franciska Bosmans)


 © Moro Essentials
© Moro Essentials

Vul je douchegel na

Douchegel, shampoo, bodylotion, dagcrème, lipstick, parfum… Veel cosmetica zijn intussen navulbaar, waardoor hun verpakking een stuk langer in roulatie blijft. “Hergebruik is beter dan recycleren”, zegt cosmetisch wetenschapper Jen Novakovich, die in de podcast The Eco Well mythes rond cosmetica doorprikt. “Recycleren kan in de meeste regio’s ter wereld worden verbeterd.” En verbruikt ook energie. Het Belgische MORO Essentials gaat met zijn geconcentreerde hand- en bodywash-refills nog een stapje verder. Die poeders meng je zelf met water in de herbruikbare fles. Zo hoeft dat laatste niet te worden vervoerd, waardoor je CO2 bespaart.

Starterskit Body Wash (1 fles, 2 refills) van MORO Essentials – € 42,50 op moro-essentials.com

 © Lush
© Lush

Ga voor solide

Solide cosmetica hebben, op een kartonnen doosje of papieren wikkel na, geen verpakking nodig. “De impact van verpakkingsloze producten is enorm”, zegt Alessandro Commisso, productontwikkelaar bij Lush. Dat maakt al sinds 1987 shampoobars en intussen ook solide conditioner, bodylotion, massagebars, dag- en handcrème en haargel. “Eén shampoobar spaart de productie, het transport en het weggooien van drie flessen shampoo uit.” Lush verkocht al 58 miljoen shampoobars, dat zijn zo’n 167 miljoen plastic flessen minder afval. Om je shampoobar effectief langer te gebruiken dan klassieke shampoo, bewaar je hem op een schaaltje uit de douche zodat hij niet wegsmelt met het warme water.

Honey, I Washed My Hair Shampoo Bar van Lush – € 11,50 – lush.com

 © SQON
© SQON

Hergebruik je watjes

Dagelijkse hygiënepartners als watjes en oorstaafjes komen ook in herbruikbare versie. “Wegwerpwatjes, die bij het restafval belanden, zijn van katoen gemaakt”, klinkt het bij duurzame beautywebshop SQÓN. “Eén kilo katoen produceren verbruikt gemiddeld 10.000 liter water. Gebruik je elke dag vier herbruikbare watjes, heb je na een half jaar al 728 wegwerpexemplaren uitgespaard.” Minder water verspild, minder afval en je gebruikt ze net zoals reguliere watjes, met micellair water, reinigingsmelk of nagellakremover. Na gebruik stop je ze mee in de (witte) was op 40 °C. “Mijd was verzachter om te voorkomen dat ze minder goed absorberen.” Ook makkelijk vervangbaar zijn wegwerpscheermesjes, inlegkruisjes en oorstaafjes. Die laatste zijn wel wat wennen in gebruik.

Zeven wasbare wattenschijfjes met waszakje van SQÓN – € 14,95 – op sqon.be

 © Authentic Beauty Concept
© Authentic Beauty Concept

Consuminder

Minder consumeren blijft de meest duurzame oplossing. Dat betekent niet dat je al je cosmetica moet schrappen, maar heb je al die flesjes, potjes en tubes écht nodig? Beautymerken komen alsmaar vaker met multi-inzetbare producten: een reiniger die ook een masker is, handcrème die ook als leave-in -conditioner in je haar werkt, olie voor gezicht/lichaam/haar, blush die op lippen en ogen kan… Handig, plaatsbesparend, doorsnee goedkoper (want je spaart producten uit) en duurzamer (je koopt minder en gebruikt alles op).

Hand & Hair Light Cream van Authentic Beauty Concept – € 18 bij de kapper

 © Fost Plus
© Fost Plus

Recycleer

Volgens Fost Plus, dat instaat voor het inzamelen en recycleren van huishoudelijke verpakkingen, sorteert 45% van de Belgen verpakkingen van hygiëne- en beautyproducten verkeerd. Nochtans mogen er érg veel – zoals plastic tandpastatubes, deorollers en aluminium scheerschuimbussen – in de blauwe zak. Ze moeten wel volledig leeg zijn. Op de website betersorteren.be of de Fost Plus Recycle-app vind je makkelijk terug wat in welke vuilniszak hoort. Ook een optie om (beter) te recycleren: check of je favoriete beautymerk een recycleersysteem heeft. Zo kan je bij L’Occitane al je lege cosmeticaverpakkingen deponeren (ook die van andere merken) en krijg je in ruil voor minstens drie empties 10% korting. Kan je meteen een refill van je favoriete douchegel kopen.

be.loccitane.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier