Getest en goedgekeurd: 5 feestelijke make-uplooks

Wie komende eindejaarsfeesten écht wil stralen, hoeft niet per se een nieuwe outfit aan te schaffen. Opvallen doe je dit najaar met je make-up. Jessie Lefler – national make-upartist voor Amerikaans cosmeticamerk M.A.C geeft mee welke vijf make-uptrends je feestlook extra in de verf zetten. Van Va-Va-Voom met een krachtige rode lippenstift tot Va-Va-Violet waarbij paars je make-uppalet domineert. Dé rode draad doorheen de vijf looks? Layering. Bouw de make-up op en maak hem zo krachtig als je zelf aandurft. Wij probeerden ze alvast voor je uit.

1. Icy Lip

Wat? Denk Paris Hilton in de beginjaren 2000: babyroze lippen afgewerkt met véél doorzichtige lipgloss. In 2022 krijgt de frosty lip een ombré-effect: fuchsiaroze aan de binnenkant van de lippen, babypink aan de buitenkant.

Hoe? De ombré-trend is enkel voor zij die gezegend zijn met een stel volle lippen. Wie fijne lippen heeft, beperkt zich best tot één tint roze.

Overlijn lichtjes je lippen met de kleur die het meest aanleunt bij je lichtste lippenstift. Breng vervolgens lichtroze lippenstift aan, en plaats met behulp van een penseeltje fuchsiaroze waar de lippen in het midden samenkomen. Vervaag de harde overgang met een make-upborsteltje en werk af met een doorzichtige lipgloss. Lijkt de gloss bijna van je lippen te druppen? Dan heb je het goed gedaan.

Breng zilver aan op de ogen om de Y2K-trend nog meer kracht bij te zetten.

MUA: Maria Ovejero | Eyes: ‘Stars in my eyes’ dazzleshadow liquid € 25 | Lip: ‘Boldy Bare’ lippencil € 22 | ‘Crème Cup’ lipstick € 23 en ‘Velvet Punch’ lipstick € 25 | Clear Lipglass € 21

MUA: Sonik Sarwate | Model: Thais Borges | Fotograaf: Goncalo Claro

2. Glitter Tears

Wat? Geïnspireerd door de Gen Z-reeks Euphoria worden glitters ónder de ogen geplaatst om de illusie van tranen te creëren.

 

Hoe? Doordat je de glitters onder de ogen aanbrengt, is het ook nodig om de bovenste oogleden krachtig aan te zetten. Belangrijk is om je oog te verlengen met een potloodlijntje, omdat de plaatsing van de glitters de ogen visueel ronder maakt. Een winged eyeliner is hier perfect voor. Heb je geen al te vaste hand? Kies dan voor een potloodlijntje dat je naar binnen toe wat vervaagt met een penseeltje.

Kies voor glitters van verschillende groottes om diepte te creëren. Werk van groot naar klein, zodat het ‘zwaartepunt’ bij de ogen ligt. Qua kleurenpalet kan je kiezen voor goud- of zilvertinten. Wie een bleke huid heeft, blijft best weg van kleuren met een te roze of blauwe ondertoon.

Werk je met losse glitters? Gebruik dan wenkbrauwgel om die te bevestigen. Die zijn beperkt qua glans en blijven probleemloos de hele avond zitten. Druk de glitters niet te stevig op de huid om opeenhoping te vermijden.

Mag het geheel nóg opvallender? Breng dan edelsteentjes aan om de illusie van tranen nog krachtiger te maken.

Gezien: Van de cast van Euphoria tot Olivia Rodrigo op de Grammy’s. Ook een heel populaire techniek in Azië.

MUA: Jessie Lefler | Eyes: MACStack Mascara € 34 | Bubbles & Bows collection ‘Coal as Ice’ powerpoint eyepencil € 23,90 | Dazzleshadow Liquid ‘Flash & Dash’ € 25 | ‘Reflects bronze’ glitter € 26

MUA: Luisa Sporkenbach | Model: Silvia Costa | Fotograaf: Goncalo Claro

3. Va-Va-Violet

Wat? Dé kleur van het jaar 2022 – Very Peri – zien we dit najaar terug in elk type cosmetica: van oogschaduw tot lippenstift en zelfs blush. De kleur is een combinatie van roodachtig violet en dynamisch blauw en zou voorzichtig optimisme uitstralen. Ideaal om het nieuwe jaar mee in te luiden!

Hoe? Begin met de meest neutrale violettint en breng die aan op het bewegende ooglid. Zorg er altijd voor dat je een licht tikje geeft op de borstel alvorens die op je huid aan te brengen. Zo vermijd je dat er te veel pigment opgenomen wordt en kan je opbouwend werken. De donkerste kleur plaats je op de buitenste wimperrand. Ook hier is het belangrijk om te blenden, zodat het niet lijkt alsof je twee gekneusde oogkassen hebt.

Het gaat hier om een glamlook, durf dus te knallen. Zet de wimpers extra aan met mascara en gebruik gerust oogschaduw met wat glans. Durf creatief uit de hoek te komen en plaats bijvoorbeeld wat lipgloss op de ogen, zoals de make-upartist hier op het model deed. Werk af met een blush in een koele paarse tint en een violetkleurige lippenstift.

Gezien: Op de catwalk bij YSL, Weinsanto Fall en Luar Spring.

MUA: Maria Ovejero | Eyes: Black Panther Eyeshadow Palette € 45 | ‘Va-Va-Violet’ Colour excess gelpencil € 24 | ‘Ready to Party’ eyeshadow € 27 | Lip: ‘Been there plum that’ Love me liquid lipstick € 28

MUA: Hannah Bennett | Model: Thais Borges | Fotograaf: Goncalo Claro

4. Misplaced Metals

Wat? De kleuren van glanzende edelstenen, van robijnrood tot blauwe topaas.

Locatie op het gezicht? De trend gaat vooral over de onverwachte plaatsing van de metaalkleuren. Denk dus eerder in asymmetrie en durf buiten de lijntjes te kleuren.

Hoe? Begin met de lichtste kleur en breng die aan op het hoogste punt van je jukbeenderen, waar het licht op valt. Doordat hier met roze en blauw gewerkt wordt, is het belangrijk om te blenden. Plaats je de make-up op een ‘deppende’ manier, dan riskeer je dat het op een blauwe plek gaat lijken. Vermijd daarom ook de kleuren roze en blauw onder de ogen, zodat er geen illusie van donkere wallen ontstaat. Dit is een heel toegankelijke look voor mannen, doordat die niet symmetrisch of nauwkeurig hoeft te zijn. Ook hier is het belangrijk om met laagjes te werken, zo hoef je niet opnieuw te beginnen als je het plots veel heftiger hebt gemaakt dan je in gedachten had.

MUA: Maria Ovejero | Bubbles and Bows collection | ‘Clink Clink’ and ‘More presents please’ single eyeshadows € 27,90 | ‘Palate Pleaser’ eyeshadow palette € 60

MUA: Marieke Thibaut | Model: Lee Mendonça | Fotograaf: Goncalo Claro

5. Bold Lip

Wat? De lippen als statementjuweel met een opvallende, maar donkere kleur: van klassiek rood tot paars of zelfs zwart. De rest van je make-up blijft beperkt tot een no-make-up make-up look. De imperfecties van de huid worden weggewerkt en er wordt glans aangebracht om een mooie, gezonde en stralende huid te creëren. Zelfs mascara is overbodig, al raden wij het wel aan in een feestelijke omgeving. Doe je het niet, dan lijkt de look niet intentioneel, maar wel alsof je de rest van je gezicht vergeten op te maken bent.

Hoe? Breng een creamy of vloeibare foundation aan om een mat effect tegen te gaan. Plaats wat highlighter op je jukbeenderen, op je binnenste ooghoeken en zet eventueel ook je cupidoboog (de bovenkant van je lippen) lichtjes aan. Gebruik een lipprimer om tegen te gaan dat je lippenstift ‘bloedt’ (lees: de lijntjes rondom je lippen kleurt) en zorg ervoor dat je lippenpotlood scherp is om een strakke omlijning te verkrijgen.

Gezien: Op de catwalk en op TikTok.

MUA: Jessie Lefler | Skin: Studio Radiance Face & Body foundation € 39 | Lips: Lippencil ‘Burgundy’ € 22, Retro matte liquid lipstick ‘Love Weapon’ € 27

MUA: Roberta Betti | Model: Catarina Santos | Fotograaf: Goncalo Claro

Meer info: maccosmetics.be – MUA @jessielefler_mua & – @mariaovejero.mua

tekst Sabrina Bouzoumita | beeld M.A.C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier