Hoe lang kun je veilig in de zon zitten (en wat moet je smeren)?

Een zomers vakantietintje lijkt je geweldig maar ondertussen besef je ook dat veelvuldig zonnebaden nefast is, zowel wat een vluggere huidveroudering betreft als het gevaar op huidkanker. Veilig zonnen én de juiste zonneproducten gebruiken, is de boodschap. 

Bij zomers mooi weer is het altijd handig om ook even aandacht te hebben voor de zonkracht; het cijfer dat aangeeft hoeveel ultraviolette straling de aarde bereikt. Handig om te weten hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden.

Die zonkracht (of UV-index) wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 10; 1 tot 2 is bijna geen zonkracht, 3 tot 4 is zwakke zonkracht, 5 tot 6 staat voor matig, 7 en 8 is sterk en 9 en 10 is zeer sterk.

Hoe lang je effectief in de zon kan blijven zonder huidbeschadiging, hangt af van de zonkracht en van je huidtype. Globaal zijn er 4 verschillende types: huidtype 1 met een zonkrachtgetal van 60, type 2 met een zonkrachtgetal van 100, type 3 kent een zonkracht van 200 en voor type 4 geldt een zonkrachtgetal van 300.

Weet je niet welk huidtype je hebt? Dan kan je dat hier bepalen.

Ken je zowel de uv-index als je zonkrachtgetal, dan kun je makkelijk berekenen hoe lang je veilig in de zon kan blijven, simpelweg door je zonkrachtgetal door de UV-index te delen.

Voorbeeld: huidtype 2 kent een zonkrachtgetal van 100. Is de uv-index van die dag 7, dan kom je op 100 gedeeld door 7 en kom je op 14 minuten veilig in de zon. Dit is van toepassing tussen 12 en 15 uur, wanneer de zon het krachtigst is.

Wil je langer in de zon blijven, dan is een goede zonnecrème en een efficiënte voorbereiding uiteraard onmisbaar.

De voorbereiding

We zijn altijd waakzaam voor de schade die de zon op onze huid kan aanrichten, maar soms vergeten we dat de zon je huid ook goed kan doen. De Lierac Sunissime lijn inspireert zich op lichttherapie en stopt zo de meest voedende elementen van de zon in je huid met taurine en vitamine D die je huid beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon en hem ook doen genieten van de positieve kant ervan. Vitamine D is namelijk een belangrijk voor de vitaliteit van ons lichaam en de gezondheid van onze botten.

Je voorbereiden op een bruinsessie doe je met de capsules van Lierac. Ze zijn rijk aan vitaminen, carotenoïdenenoïden en bevatten een antioxidant-concentraat. Best neem je in zonnige periodes 1 capsule per dag met een glaasje water, 15 dagen voor, tijdens en na blootstelling aan de zon.

Capsules: 28,50 euro

Lierac Sunissime is overigens de eerste lijn is die gebruik maakt van cryotherapie; deze zorgen ervoor dat het verhitte gevoel op je huid verdwijnt door je lichaamstemperatuur tot zo’n 3,4 graden te doen dalen.

 

 

Lait protecteur Anti-Age Global 26,90 euro, Fluide Protecteur 29,90 euro

Meer info op lierac.com

Lancaster Sun Sensitive

Links: After sun sensitive Repairing Balm 35 euro. Midden: Suns Sensitive Luminous Tan Oil-free Milky Fluid 37 euro. Rechts: Sun Sensitive Oil-free Milk 37 euro.

De Sun Sensitive lijn van Lancaster helpt je gevoelige huid om zonder zorgen toch te kunnen genieten van de zon. Met de combinatie van de Full Light Technology, het Sunsicalm Complex en het Tan Activator Complex bieden de producten van de lijn dé oplossing tegen een zongevoelige huid en kleurt hij straks stralend bruin.

Wist je dat de stralen van de zon voor minder dan 10% uit uv-stralen bestaan? De resterende 90 % komt voor 40 % van het zichtbaar licht en voor 50 % van infrarood licht. De Full Light Technology beschermt tegen al deze stralen zodat de huid onbeschadigd blijft. Ook vroegtijdige pigmentvlekken of een verslapping van de huid door infraroodstralen worden aangepakt.

Meer info op lancaster-beauty.com

(foto getty)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier