Op deze leeftijd moet je beginnen met een anti-rimpelcrème

We willen allemaal zo lang mogelijk rimpelvrij blijven. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen wordt geboren met een mooi soepel en stevig huidje. Maar ook iedereen krijgt te maken met rimpels. Het lijkt logisch om pas te beginnen met smeren als je de eerste tekenen van huidveroudering opmerkt, maar niets is minder waar. Beginnen met een anti-rimpelcrème moet eigenlijk al veel vroeger dan je zou denken.

Op welke leeftijd?

Van nature komt in je huid collageen en elastine voor. Zij houden je huid stevig en soepel. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je huid deze stoffen verliest. Ze worden minder en minder aangemaakt en dit zorgt voor fijne lijntjes, rimpels en een slappe huid. Aan ouder worden kun je niet ontkomen, rimpels ga je sowieso krijgen in je leven. But let’s be honest, we zien ze liever laat verschijnen.

De ideale leeftijd om met een anti-rimpelcrème te beginnen is 25 jaar. Vanaf dan neemt namelijk het collageen en de elastine af. Rond die leeftijd worden ook de eerste lijntjes zichtbaar, krijg je sneller wallen en lijkt je huid misschien wel futloos.

De leeftijd om met anti-ageproducten te beginnen ligt natuurlijk niet vast op 25 jaar. Je moet het zien als een indicator. Dames met een vettere huid zullen waarschijnlijk later fijne lijnjes ontdekken dan hun vriendinnen met een droge huid. Ook zullen rokers eerder huidveroudering opmerken dan niet-rokers.

Voorkomen is beter dan genezen

De heavy anti-rimpelcrèmes laat je nog even staan, grijp daar pas naar na je 30e. Nu draait het vooral om voorkomen. De key is nu om je te richten op hydratatie en antioxidanten zoals vitamine C en E. Antioxidanten verbeteren de celfunctie, stimuleren collageenproductie en verbeteren de elasticiteit. Een super cocktail tegen huidveroudering. Smeer ook iedere dag zonnebrandcrème, zo blokkeer je de schadelijke zonnestralen die huidveroudering verergeren.

Daarnaast is het slim om een product toe te voegen dat retinol bevat, een vitamine A. Retinol is een ingrediënt dat ervoor zorgt dat cellen zich jonger gaan gedragen. Het is net als Vitamine C en E een antioxidant, dit houdt in dat het schade van vrije radicalen vermindert. Retinol bestrijdt rimpels en stimuleert de collageenproductie. Aangezien collageen rond je 25e afneemt, is het aan te raden je eens te verdiepen in retinol.

Lifestyle

Niet alleen innerlijke factoren spelen een rol, ook je levensstijl telt mee. Het krijgen van fijne lijntjes en rimpels heeft ook alles te maken met of je graag eens een glaasje wijn achterover tikt of eens onder de zonnebank duikt. Allemaal ontzettend schadelijk en het versnelt het huidverouderingsproces alleen maar. Bruin kun je ook worden zonder zon en laat die sex on the beach eens staan en kies wat vaker voor een mocktail.

Vanaf je 30e kun je beginnen kijken naar zwaardere anti-rimpelcrèmes en draait het nu vooral om bestrijding. Nog steeds moeten de producten antioxidanten bevatten, maar nu kun je kijken voor zwaardere varianten. De zwaardere anti-ageing producten zijn ook dikker van textuur. Deze helpen de huid om vocht beter vast te houden.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto’s: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier