Skipcare of skinimalism: minder smeren, meer effect

Less is more, in je interieur, maar ook in je badkamerkast. Uitgebreide verzorgingsroutines zijn uit, een efficiënte routine met een handvol (of minder) producten die inspelen op je (unieke) huidbehoeftes is in. Maak kennis met skinimalism.

Onze drang naar ontspullen en minder, maar beter, verovert ook de badkamer. Overvolle shelfies op Instagram, die de uitpuilende inhoud van je badkamerkast showen, en de ZuidKoreaanse dertien stappenverzorgingsgroutine die de wereld veroverde, ruimden de voorbije twee jaar plaats voor skipcare of skinimalism. Simpel gesteld: je smeert minder, maar gebruikt efficiënte producten die echt wat voor je huid betekenen.

Dus niet én een toner én een essence én een serum om je huid optimaal te hydrateren en dan een serum met antioxidanten om veroudering te bestrijden, maar simpelweg één multitaskend serum.

Minder smeren heeft zo zijn voordelen. Hoe meer producten (met een hoge concentratie aan actieve bestanddelen) je gebruikt, hoe groter de kans op irritatie en een beschadigde huidbarrière.

Skinimalism is bovendien beter voor de portemonnee, zuiniger en minder belastend voor het milieu. (Je gooit minder weg en bespaart CO2 doordat minder producten worden vervoerd.)

De basics

Onbewust houden veel mensen het al skinimalistisch met hun routine van dagcrème smeren en ’s avonds hun gezicht reinigen. Voeg daaraan nog zonbescherming toe en je huid is gehydrateerd, beschermd tegen de zon en schoon.

Maar skinimalism gaat verder dan die basics en speelt actief in op huidveroudering of problemen als acne. En dan moet je wel wat meer smeren.

“Wil je actief inwerken op huidveroudering, kan je aan die routine ’s morgens een product met vitamine C toevoegen en ’s avonds eentje met retinol of een exfoliant met AHA-zuren”, zegt dokter Dagmar Ostijn, dermatoloog bij Skinical in Melle. “Die laatste maakt dode huidcellen los van de huid waardoor je producten beter kunnen indringen. Vitamine C is een krachtige antioxidant, boost de werking

van zonnefilters en werkt aan een egalere, meer stralende huid. Retinol werkt onder meer in op huidverslapping en rimpels.”

Heb je geen zin om zelf een skinimalistische routine uit te dokteren? Deze vier merken bieden een beperkt aantal producten dat je huid in topconditie moet houden.

1 product: Ydrosia

Omdat Emmanuelle Le Gall maar geen producten vond die haar reactieve rode huid met onzuiverheden goed verzorgden, leerde ze cosmetica formuleren en bedacht ze ‘het ideale verzorgingsproduct’, de Soin Détox-Antioxydant.

De formule in sprayvorm is geschikt voor elk huidtype. Ze bevat twaalf plantenextracten en actieve bestanddelen die de huidbarrière in balans moeten brengen, inwerken op versnelde huidveroudering en de huid goed gehydrateerd houden. Helemaal Belgisch trouwens.

Le Soin Détox-Antioxydant € 79 – ydrosia.com

2 producten: Less

Volgens David Scherf bevat het doorsnee skincareproduct veel bestanddelen die niets doen voor de huid. Zijn huidverzorgingsmerk Less is dan ook gebaseerd op twee principes – zo weinig en zo natuurlijk mogelijk – en bestaat uit even veel producten. Marokkaans kleipoeder reinigt zacht, maar efficiënt. De gezichtsolie is een mix van plantaardige oliën voor een soepele, gevoede huid in balans. (Er is eentje voor de droge en één voor de vette huid.) Alles wordt in kleine batches geproduceerd zodat je altijd een vers product koopt.

Face Oil en Washing Clay van Less – € 65 en € 25 – bij Beauty by Kroonen in Brussel en op beautybykroonen.com

3 producten: Lixirskin

Dit Britse merk gelooft niet in aparte producten voor oogcontour, gezicht, hals…, noch in een opeenstapeling van actieve bestanddelen die de huid meer slecht dan goed kunnen doen. Dus creëerde het slimme multitaskers. Zo gebruik je de Universal Oil op haar en lichaam en als bad/doucheolie. En werkt de Universal Emulsion als dag-, oog- en handcrème, maar ook als basis voor één van de Night Switch Molecules die ‘s nachts inspelen op specifieke huidissues. Een goede kennismaking met de Lixirskinfilosofie is het Good Skin Trio met een reiniger, een vitamine C-pasta en de Universal Emulsion.

Good Skin Trio Mini Set van Lixirskin € 44 (3 x 30 ml) exclusief bij Peaufiné in Antwerpen

4 producten: Nomige

Volgens Barbara Geusens, doctor in de dermatologische wetenschappen, speelt DNA een grote rol in hoe de huid veroudert. Haar merk Nomige gaat via een DNA-test na welke genetische gebreken je huid sneller doen verouderen. Zijn gepersonaliseerde dagserum, nachtserum en nachtcrème bevatten de juiste actieve bestanddelen om die bij te sturen. De dagcrème met SPF15 pas je aan je levensstijl aan, die ook invloed heeft op je huid. Een reiniger en een peelende tonic maken je (Belgische!) routine helemaal compleet.

Gepersonaliseerde skincare van Nomige – € 499 voor de DNA-analyse, het huidrapport en 4 producten – nomige.com

 

 

 

 

 

tekst Franciska Bosmans | beeld Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier