Van AHA tot vitamine C: jouw eigen schoonheidslabo thuis

Als een skincarespecialist zelf je gepersonaliseerde verzorgingsroutine samenstellen op basis van actieve bestanddelen die écht wat voor je huid betekenen? We doen het alsmaar vaker. Maar dan moet je wel goed weten wat wel en niet met elkaar matcht.

Onzuivere poriën? Puistjes? BHA. Een vale teint en/of pigmentvlekjes? AHA-zuren en/of vitamine C. Een gedehydrateerde huid? Hyaluronzuur. Alsmaar meer mensen weten precies welke actieve bestanddelen in huidverzorging hun huid kunnen helpen. Met dank aan skinfluencers als Hyram Yarbro en dermatologen die op sociale media heldere info delen met miljoenen volgers.

Ook no-nonsense nichemerken als The Ordinary, Paula’s Choice en The Inkey List droegen bij tot de grote vraag naar producten vol actieve bestanddelen. Zij focussen op hun wetenschappelijk bewezen werking, communiceren helder over waarom elk bestanddeel in hun formules zit en delen hun kennis online. (En ben je niet helemaal zeker wat je huid nodig heeft, helpt een vragenlijst op hun website je routine samenstellen.)

Productkennis

Consumenten zoeken ook alsmaar meer op bestanddelen wanneer ze skincare kopen. “In plaats van één supercrème die heel veel belooft willen ze hun skincareregime personaliseren met de specifieke producten die ze nodig hebben”, zegt Newby Hands, de global beautydirector van Net-a-Porter, in Vogue Business.

De voorbije twee jaar stegen zoekacties naar onder meer retinol en niacinamide op die webshop met bijna 700%. “Klanten vinden beproefde, betrouwbare bestanddelen nu belangrijker dan grote merknamen.”

Ook dermatoloog Dagmar Ostijn van Skinical in Melle merkt dat (vooral jongere) patiënten meer bezig zijn met ingrediënten. “Je moet wel wat productkennis hebben om zelf een routine samen te stellen”, waarschuwt ze. “’s Morgens 2% BHA smeren en ‘s avonds glycolzuur kan te veel zijn voor je huid. Een hoge dosis van een krachtig bestanddeel als retinol kan irriteren. Vaak moet je langzaam opbouwen zodat je huid aan het bestanddeel went.”

Ingrediënten matchen

Trop kan nu eenmaal te veel zijn en zelfs de huidbarrière aantasten. “Wij adviseren dat je maximaal drie The Ordinary-serums gebruikt”, zegt Joseph Basham, wetenschappelijk communicatiemanager bij DECIEM, het moederbedrijf van het merk. “Je wil je huid niet overladen met te veel actieve bestanddelen.”

Die matchen ook niet altijd even goed. “Zo verminderen vitamine C en niacinamide elkaars efficiëntie en gebruik je krachtige bestanddelen als glycolzuur en retinol best apart. Je kan daarom het ene bestanddeel ‘s ochtends en het andere ‘s avonds gebruiken, of elke avond afwisselen.”

Hyaluronzuur, de superspons

Deze molecule houdt tot 1.000 keer haar gewicht aan vocht vast. Als humectant haalt ze vocht uit de omgeving en helpt die vasthouden in de bovenste huidlagen. “Daardoor worden fijne lijntjes wat opgevuld en vallen ze minder op en lijkt de huid wat voller,” zegt Ostijn.

Het cultserum Hyaluronic Acid 2% + B5 van The Ordinary combineert verschillende soorten hyaluronzuur om het huidoppervlak goed gehydrateerd te houden.

Hyaluronic Acid 2% + B5 van The Ordinary – € 7,50 voor 30 ml – bij Ici Paris XL

https://www.iciparisxl.be

Retinol of vitamine A, met de a van anti-aging

“Retinol spoort de huid aan (vooral zonne)schade te herstellen en zich gezonder te gedragen,” zegt Paula Begoun, oprichtster van Paula’s Choice. Ze maakt meer collageen en elastine aan, wat resulteert in een stevigere, gladdere huid en minder rimpels. Ze helpt ook bij acne, opvallende poriën en vlekjes.

“Ze kan je huid in het begin wel wat irriteren.” Dus start je best met een lage dosis die je langzaam opbouwt. Of kies je voor een minder irriterende vorm. Zo wordt de retinol in het Retinol Serum van The Inkey List langzaam vrijgegeven zodat de kans op irritatie verkleint.

Retinol Serum van The Inkey List – € 11,99 – op eu.theinkeylist.com

https://eu.theinkeylist.com

AHA en BHA, de peelingbrigade

AHA ( Alpha Hydroxy Acids ) zijn fruitzuren als glycol- en melkzuur. BHA ( Beta Hydroxy Acid ) is salicylzuur. “Beide soorten exfoliëren. Ze lossen zeg maar de lijm op tussen dode huidcellen en de huid,” zegt Begoun. Zo krijg je een gladdere, egalere, glowy huid. “BHA werkt ook ontstekingsremmend en lost olie in poriën op, wat helpt bij verstopte poriën, zwarte puntjes en puistjes.”

Welke zuren voor jou werken hangt af van je huid. Het Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peel-masker van Paula’s Choice combineert alvast AHA én BHA met kalmerende bestanddelen als bisabolol.

Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peel van Paula’s Choice – € 44 – op paulaschoice.nl

https://www.paulaschoice.nl

Vitamine C, de gloedgever

De vitamine bestrijdt als sterke antioxidant vrije radicalen. “Ze werkt ook preventief tegen pigmentvlekken, boost de collageenproductie en verheldert de teint,” zegt Ostijn. Het resultaat: een meer egale, stralende huid die minder snel veroudert.

Volgens experts is L-ascorbinezuur de krachtigste vorm. Het nadeel: “De vitamine is onstabiel en moet daarom goed worden beschermd tegen licht en lucht. Kies dus voor donkere, luchtdichte verpakking.”

Het C-Firma Fresh Day Serum van Drunk Elephant meng je zelf zodat de 15% vitamine C langer ‘vers’ blijft.

C-Firma Fresh Day Serum van Drunk Elephant – € 75,90 – exclusief bij Ici Paris XL

www.iciparisxl.be

Niacinamide, het manusje-van-alles

Vitamine B3 is een heuse multitasker. “Ze helpt bij grove poriën, fijne lijntjes en pigmentatie, werkt in op de teint, versterkt de huidbarrière en hydrateert,” zegt Begoun. Ze helpt ook bij roodheid. “Hoe hoger de concentratie, hoe meer effect bij hardnekkige problemen.”

 

Het Barrier Boost B3 Serum van Routinely met niacinamide en ceramiden helpt de huidbarrière versterken en poriën en de huidtextuur verfijnen.

Barrier Boost B3 Serum van Routinely – € 29,90 – op routinely.com

routinely.com

tekst Franciska Bosmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier