Van diamant tot kaviaar: het effect van luxe ingrediënten op je huid

Van huidmaskers van bladgoud tot serums met diamant, er bestaan tal van beautyproducten met luxe ingrediënten die we niet meteen aan huidverzorging zouden linken. En toch zouden crèmes met koper nóg effectiever zijn dan botox en belooft zilver goed te zijn tegen eczeem. Maar hoe waardevol zijn cosmeticaproducten met ingrediënten als goud, zilver, koper, diamant en zelfs kaviaar? Gaat het echt om luxe voor de huid, of hangt er toch een luchtje aan?

Als je afgaat op de prijzen van beautyproducten die 24K goud of diamantpoeder bevatten, mag je wonderbaarlijke resultaten verwachten. VictoriaSecret modellen zweren bij gezichtsmaskers van bladgoud en Courtney Love zou dan weer verknocht zijn aan een gezichtsmasker dat doordrenkt is met diamantpoeder.

Verzetten gouden crèmes dan toch bergen of doen vooral de producenten gouden zaken?

Dr. Griet Voet van Dermatologie Gent: “Als je geen problemen hebt met je huid en je tal van producten goed verdraagt, dan kan je je zeker eens laten verleiden. Sommige luxe ingrediënten hebben een bewezen gunstig effect op de huid, maar lang niet allemaal. Laat je dus niet vangen aan buitensporig dure producten waarvan het medisch werkingsmechanisme en de infiltratie in de huid nog onvoldoende gefundeerd is. Dermatologen werken bij voorkeur met cosmetica uit de apotheek omdat die een transparante en betrouwbare ingrediëntenlijst kunnen voorleggen, wat ook nodig is voor mensen met huidproblemen. Wil je graag wat extra luxe voor je huid? Laat je gelaat af en toe professioneel reinigen, boek een massage of verwen jezelf met een gelaatmasker thuis.”

Kaviaar: gezonde gloed

Geen kat die eraan denkt viseieren op de huid te smeren, en toch zou het luxueuze zwarte goedje een geweldige vochtinbrengende werking hebben dankzij omega-3 en omega-6 vetzuren. Het wakkert de collageenproductie aan, verbetert de huidtint én zou antioxiderend werken. Als je een vermoeide, ietwat doffe huid hebt, zou een crème met kaviaarextract kunnen helpen om je huid weer een gezonde gloed te geven. Producten met kaviaarextract beloven de textuur en hydratatie te verbeteren, waardoor je minder rimpels ziet. Exclusief skincare merk La Prairie mengt al sinds 1987 kaviaar met een hydroglycolische oplossing die de werkzame stoffen uit de eitjes trekt.

La Prairie Skin Caviar Crystalline Concentré met diamanten én kaviaar – € 453 – via Ici Paris Xl

 

 

 

 

Goud: 24k op je huid

Van highlighters met een gouden gloed tot crèmes met 24k goud. De beautyindustrie vertoont al jaren tekenen van goudkoorts, niet onterecht, zo blijkt.

Dr. Griet Voet: “Nano goudpartikels zouden tal van biologische effecten hebben, zoals een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daardoor kan goud een rol spelen bij de behandeling van bijvoorbeeld acne en huidveroudering. Hoewel wetenschappelijk onderzoek over de werking van goud op de huid heel beperkt en kleinschalig is, kunnen we concluderen dat goud een positieve werking kán hebben op de huid. Maar er is meer onderzoek nodig om daar duidelijkheid over te krijgen.”

 

 

La prairie Pure Gold Radiance Cream (50ml) – € 795,50 – bij Ici Paris Xl

 

 

 

 

Zilver: antibacterieel

De voordelen van zilver zijn al duizenden jaren bekend.

Dr. Voet: “Binnen de geneeskunde en huidverzorging wordt zilver vooral gebruikt voor zijn antibacteriële werking.” Hoewel de zuiverende werking van zilver vaak door de cosmeticabranche wordt aangegrepen als middel tegen acne, is daar onvoldoende bewijs voor.

“Enkele kleinschalige onderzoeken tonen wel aan dat zilver effectief en veilig is in de behandeling van acne. Maar het moet verder onderzocht worden”,aldus de dermatologe. Zilver wordt nu vooral gebruikt in producten voor wondverzorging of in een crème tegen eczeem – zoals de Silver Repair Crème van Louis Widmer.

Silver Repair Cream – € 18,50 (adviesprijs) – louis-widmer.com

 

 

 

 

 

 

Koper: botox smeren

Koper werd al eeuwen geleden door Egyptenaren en Chinezen gebruikt bij huidinfecties en als ontsmettingsmiddel. Maar nu zou koper ook veelbelovend zijn op vlak van huidveroudering.

Koperpeptiden stimuleren namelijk de collageen- en elastineproductie en verhogen de celvernieuwing. De werkzaamheid zou dusdanig groot zijn dat de resultaten vergeleken worden met die van botox.

Dokter Voet: “Er is een grote interesse voor het transport van koper in de huid. De doordringbaarheid in de huid van kopercomplexen in combinatie met peptiden speelt een sleutelrol in zijn cosmetischeen farmaceutische werking.”

Bariéderm Repairing Cica-cream, huidherstellende crème met koper en zink (100ml) – € 12,71 – Urage

 

 

 

 

 

Diamant: mooi koolstof

Producten met diamantpoeder beloven rimpels te laten verdwijnen en zelfs een liftend effect te hebben.Maar voor die beloftes is nog geen echt bewijs gevonden.

Dr. Voet: “Het enige wat voorlopig bekend is over diamant is de sleutelrol die het heeft om bijvoorbeeld medicijnen via de huid in het lichaam te brengen. Het kan dus helpen om actieve ingrediënten in cosmetica beter te kunnen opnemen.”

Vergeet alleen niet dat diamant eigenlijk gewoon koolstof is in een mooie structuur. In poedervorm is het bovendien niet kostbaar, zeker als je bedenkt dat het in die structuur ook verwerkt wordt in schoonmaakmiddelen.

Côte d’Azur Polishing Body Scrub – € 66 – Oribe

 

 

 

 

 

 

tekst Sabrina Bouzoumita

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier