Financieel fit terug naar school. De acht meest gemaakte bespaarfouten volgens onze budgetexperte
Het is weer zover: morgen start het schooljaar. Voor gezinnen met kinderen zijn het drukke en dure dagen. Met mijn tips begin je het schooljaar met een financieel voorsprongetje: ontdek hier de meest gemaakte bespaarfouten en hoe je ze voorkomt.
FOUT 1 – Je begint te laat met de voorbereidingen
Onvoorbereid aan de start komen, leidt altijd tot extra uitgaven en miskopen. Dat zal je deze week al meteen kunnen ervaren. Een goede voorbereiding brengt altijd op. Noteer alles wat je nodig hebt op een boodschappenlijst en koop enkel wat op je lijstje staat.
FOUT 2 – Je legt geen maximumbudget vast
Bij de schoolstart is een extra impulsaankoop gauw gebeurd. Het loont om vooraf een maximumbudget vast te leggen. Doe dit voor zoveel mogelijk uitgavenposten, zoals kleren en schoenen, schoolspullen, boeken, hobby’s, … Zo houd je controle over je budget en kom je niet voor verrassingen te staan.
“Houd controle over je budget door voor elke kostenpost vooraf een maximumbudget vast te leggen”
FOUT 3 – Je vergeet de voorraad te checken
Wat heb je in huis dat nog een schooljaar mee kan? Meestal doen we niet de moeite om dat na te gaan. Verzamel vandaag nog alles wat in goede staat is. Dan hoef je die spullen al niet meer aan te kopen en kan je dubbele aankopen vermijden.
FOUT 4 – Je stelt je gewoontes niet in vraag
Moét je kind elk schooljaar een nieuwe (dure) boekentas hebben? Moét het van kop tot teen in het nieuw steken? Vastgeroeste gewoontes kunnen je geld kosten. Kijk kritisch naar je gewoontes en ‘moétjes’. Zelfs kleine veranderingen zullen opbrengen, ook op lange termijn.
FOUT 5 – Je houdt geen rekening met koopjes
Vaak hol je bij het begin van het schooljaar van de ene naar de andere winkel. ‘Druk zijn’ is een verdoken geldvreter, want onder tijdsdruk is het moeilijk om een kritische consument te blijven. Ga vandaag nog op zoek naar echte koopjes: pluis het internet en de reclameblaadjes uit, vergelijk prijzen en laat je daarbij niet verleiden door percenten waardoor je meer koopt dan nodig.
FOUT 6 – Je koopt alles nieuw
Spullen en kleren nieuw kopen, is wellicht je eerste reflex. Toch kan je heel wat geld besparen door tweedehandsspullen te kopen. Ga in (online) tweedehandswinkels op zoek naar kleren, schoenen, boekentassen, boeken, een bureaustoel of hobby-uitrusting.
FOUT 7 – Je onderhandelt geen groepskorting
Bij de aankoop van schoolspullen denk je er wellicht niet aan om groepskorting te vragen. Toch kan het de moeite lonen om bij aankoop van meerdere (dure) spullen zoals een laptop, rekenmachine of atlas te onderhandelen over de prijs. Vraag andere ouders, familieleden of vrienden om mee te doen met de groepsaankoop.
FOUT 8 – Je gezin koopt de lunch buitenshuis
Om tijd te besparen lunchen je gezinsleden wellicht in de cafetaria of snackbar, en halen ze koffie en snacks uit de automaat. Dit is een grote (verdoken) geldvreter. De oplossing: maak thuis lunchpakketten klaar en zorg zelf voor tussendoortjes en fruit. Met enkel wat extra organiseerwerk kan een gezin van vier met deze goede gewoonte elk jaar minstens 1.200 euro besparen. (door Sara Van Wesenbeeck)
Zonder moeite geld besparen? Schrijf in voor mijn gratis budgettips op mijnportemonnee.be & volg mij op @mijnportemonnee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier