Ann Wauters: “Mentale weerbaarheid loont op elk vlak, professioneel en privé”

Elke maand geven we een bekende Vlaming het laatste woord, deze keer is dat Ann Wauters.

Een maand geleden alweer dat we ons voornamen om van 2022 een gezond(er) jaar te maken. En daar intussen misschien alweer de brui aan gaven. Want we beseffen dan wel meer dan ooit hoe belangrijk onze gezondheid is, maar onze levensstijl daar op afstemmen is een stuk minder gemakkelijk.

Niets belangrijker dan gezond zijn. Op fysiek vlak, maar ook wat mentale weerbaarheid betreft. Het is al langer bekend dat fysieke kracht, techniek en talent niet de enige factoren zijn die iemand aan de top brengen. Vaak is het zelfs net de juiste mentale balans die het verschil maakt tussen winnen en verliezen. Net dat aspect kwam recent meer dan ooit aan bod in de media. En terecht.

Als voormalig topsporter heb ik het belang van mentale weerbaarheid meer dan eens ondervonden. Na een verloren wedstrijd je veerkracht terugvinden, jezelf telkens opnieuw opladen voor een nieuwe match, de teleurstelling over uitgestelde Olympische Spelen verteren, maar ook de euforie na winst: het moet allemaal een plaatsje krijgen in je hoofd.

Kleine veranderingen maken effectief een groot verschil

Mentale weerbaarheid loont op elk vlak, professioneel en privé. En iedereen kan er aan werken. Niet door onhaalbare doelen voorop te stellen, wel door kleine veranderingen toe te passen. Kleine veranderingen die een groot verschil kunnen maken, als je ze maar lang genoeg volhoudt. Een maand lang elke week naar de fitness levert inderdaad geen spraakmakend resultaat op, maar na een jaar sta je versteld van jezelf.

En daar zit nu net het addertje onder het gras. Want als resultaten niet snel volgen, keren we gemakkelijk terug naar oude gewoonten. Niet doen! Focus op het proces van wat je onderneemt – of het nu sport is of een andere bezigheid – in plaats van op het resultaat. Probeer je activiteit daarbij aan het begin van de dag te plannen. Ik ging elke ochtend lopen, regen of geen regen. Een manier om de dag te beginnen, waar ik niet altijd even enthousiast aan begon maar die uitgroeide tot een automatisme. En keep it small ! Je hoeft echt geen week retraite te boeken om te leren mediteren. Begin met twee minuutjes per dag, bouw een dagelijkse routine op, en na verloop van tijd maakt mediteren gewoon deel uit van je dagelijkse leven.

Op die manier bouw je aan een grotere mentale weerbaarheid en daarin schuilt meteen een deel van je succes. Want succes komt nooit voort uit een plotse vlaag van bewustzijn en tijdelijke daadkracht, maar uit een consequent volgehouden levensstijl.

(foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier