Angelo is helemaal gek van dahlia’s: “Ik ben elke keer zo blij als een kind als de eerste bloemknoppen zich aandienen. Ik kijk de bloemen letterlijk uit hun knop.” (foto’s Eva Krebbers/Angelo) © EVA KREBBERS Tumbleweed & Fireflies Photography

Dahlia: ode aan de koningin van de pluktuin

Al zover ik mij kan herinneren, ben ik in de ban van dahlia’s. Hun bloemen, die wat weg hebben van een 19de-eeuwse koningin op hoge hakken, zijn onevenaarbaar. Ze werden ooit in grootmoeders hoek geduwd, maar zijn helemaal terug van nooit echt weggeweest. Dahlia’s zijn hip, en dat is niet eens zo gek als je weet hoe veelzijdig ze zijn. Ik schreef er zelfs een boek over. In ‘Dahlia, ode aan de koningin van de pluktuin’ deel ik mijn ultieme kweektips en inspireer ik je om de mooiste creaties te maken.

Onze groenexpert Angelo Dorny pakt uit met nieuw boek ‘Dahlia, ode aan de koningin van de pluktuin’ over zijn grote liefde in de tuin en deelt met ons zijn ultieme tips:

Grootmoeders bloem

Toen mijn grootvader dahlia’s aan de rand van de moestuin plantte, ongeveer 30 jaar geleden, waren dat niet de meest bescheiden bloemen. Dat zijn ze de dag van vandaag ook niet altijd, maar knalrood en kanariegeel was toen wel heel trendy. Ik herinner mij nog dat pépé ze niet per se mooi vond, maar vooral zijn vrouw, ons mémé, blij wilde houden. Voor mij waren ze toen te schreeuwerig. Rood en geel zijn nooit mijn favoriete kleuren geweest. Het waren net gekke carnavalmaskers op stokjes. Gaandeweg en vele jaren later begon er verandering te komen in de selecties die kwekers maakten. Felle kleuren maakten plaats voor de zachtere, en de rest is geschiedenis wat mij betreft. Een plant die ooit als grootmoeders bloem werd beschouwd, en nu aan de top van de wereld staat: ik blijf het indrukwekkend vinden.

Niet moeilijk

Als je ze zelf in de tuin wilt, dan kun je nu starten. Je kunt ze voorkweken in potten of je plant ze vanaf eind april en begin mei meteen in de tuin. Voorkweken – ook wel voortrekken genoemd – heeft als voordeel dat je de slakken te slim af bent. Die zijn namelijk vooral geïnteresseerd in de jonge scheuten die de knol produceert. Maar voorkweken is ook meer werk. Je moet ze allemaal oppotten, ze moeten beschermd worden tegen nachtvorst en je dient ze nadien ook weer uit te planten in de tuin.

“Geniet, want niks zo mooi als een boeket dahlia’s op tafel”

Hoeveel plaats heb je nodig?

Er zijn lage en hoge variëteiten. Lage dahlia’s kunnen in een pot groeien, de hoge exemplaren zet je beter in de vollegrond. Voor planten die in een pot zullen groeien, voorzie je beter een exemplaar met een inhoud van minimaal 10 liter. Ze ontwikkelen best wel een flinke knol en het zijn gulzige planten. In de vollegrond adviseer ik altijd om ze op gemiddeld 30 tot 40 centimeter van elkaar te zetten. Dat is vrij dicht, maar vormt geen enkel probleem. Meer nog, ze zullen steun vinden bij elkaar. Of zet ze hier en daar neer in je vaste plantenborder. Het is de perfecte aanvulling voor een hele zomer en herfst met bloemen.

Plukken

Na de opkweekperiode komt het leukste stuk van de hele teelt: we kunnen plukken! Ik ben elke keer zo blij als een kind als de eerste bloemknoppen zich aandienen. Ik kijk de bloemen letterlijk uit hun knop. Omdat dahlia’s, als onvolprezen koninginnen van de pluktuin, ideaal zijn om in een vaas te houden, is het belangrijk ze op het juiste moment te plukken. ‘s Ochtends vroeg of s’ avonds laat, wanneer de zon onder gaat is ideaal. Zet de stelen meteen in een emmer met water. Laat ze niet eerst ergens liggen, want dan droogt de steel snel uit en verlept de bloem. Zorg voor een goed schoongemaakte vaas en probeer het water dagelijks te verversen. Een druppel bleekwater kan helpen om het schoon te houden. En geniet, want dat is het allerbelangrijkste. Niks zo mooi als een boeket dahlia’s op tafel.

‘Dahlia, ode aan de koningin van de pluktuin’, van Angelo Dorny is uit bij Sterck & De Vreese, www.angelo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier