Helaas is niet iedere hen geschikt voor de job als moederkloek. (foto AD) © Angelo

Interessante tips voor een broedse kip

Heel veel kippen hebben al de klik gemaakt. Ze gaan broeden en willen kuikens. Maar niet elke hen is een geboren moederkloek. Er zijn handenvol rassen die prima moeders voortbrengen, maar er zijn er evengoed die dat niet zijn. Onze tuin- en kippenexpert Angelo Dorny legt uit.

Heel veel kippen gaan nu broeden en willen kuikens. Maar dit lukt niet altijd. Niet iedere hen is daarvoor geschikt. En dan is er nog een verschil tussen een goede moeder zijn en niet vaak broeds worden.

“Een broedse kip is geen zieke kip, ook al kan het voor beginners moeilijk zijn het onderscheid te herkennen”

Rassen die vooral worden gefokt omwille van hun eierproductie zijn over het algemeen niet vaak broeds, maar kunnen in uitzonderlijke gevallen toch prima moeders zijn. En soms zijn er hennen die heel vaak broeds worden, maar helaas niet opgewassen zijn voor de job en dus meestal het nest, of de kuikens in de steek laten, soms zelfs doden.

Hoe wordt een kip broeds?

Broedsheid bij kippen wordt veroorzaakt door het hormoon prolactine. Dat hormoon wordt aangemaakt door de hypofyse in de hersenen. Prolactine komt vrij onder invloed van licht en een stijgende temperatuur, vandaar dat het overgrote deel van de hennen broeds wordt wanneer de dagen langer en warmer worden. Ook het laten liggen van eieren is een trigger bij kippen. Dat betekent dat een vol nest al gauw een zittende hen oplevert.

Broedgedrag: hoe te herkennen?

Een broedse kip is geen zieke kip, ook al kan het voor beginners moeilijk zijn het onderscheid te herkennen. Vaak zit de kip bol en zondert ze zich af van de rest van de groep. Toch zijn er enkele grote verschillen. Een broedse hen vind je terug in het legnest, niet in het gezelschap van andere kippen. Wanneer je de hen benadert zal ze haar veren opzetten en een korte gil geven. Ze wil niemand in de buurt, dat is duidelijk. In een aantal gevallen zal ze zelfs haar verzorger pikken. Niks ernstig, maar het vermelden waard. Een typisch kenmerk zijn de kloekgeluiden die de hen produceert. Alleen een broedse kip of kip met kuikens maakt dergelijke geluiden. Wist je trouwens dat de kam van een broedse hen verbleekt om zichzelf onaantrekkelijk te maken voor haar partner, de haan in dit geval? Je wil geen hitsig meneertje rond je hebben lopen op dat moment, dat spreekt voor zich. Slim hoor, die moeder natuur.

Eten en drinken: in of uit de buurt van het nest

Omdat het belangrijk is dat moeder kip dagelijks eventjes van het nest gaat om 1) te eten en drinken, 2) de poten te strekken, wat wil je, en 3) haar mest te ontlasten, is het nodig om het voer en water niet in de buurt van het nest te zetten. De hen moet echt moeite doen om van het nest te komen en er heel even uit te zijn. Vaak neemt de hen daardoor ook een zogenaamd zand- of stofbad om daarna weer gelukzalig door te doen.

Volg mij op Instagram @Angelo_Dorny voor meer tuin- en kippentips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier