Lokaal is beter, ook in je tuin: tuinexpert Angelo Dorny over slimme en duurzame keuzes maken in de tuin
Een duurzame omgeving creëren is een noodzakelijk goed. En dat hoeft niet eens erg ingrijpend te zijn. Maar feit is dat we met z’n allen wat moeten ondernemen. Groene daken maken van de wereld een mooiere plek en door voor klimaatbestendige bomen en planten te kiezen, zorg je voor een altijd mooie en rustgevende omgeving, ook tijdens extreem droge periodes.
Tegenwoordig is er veel te doen over klimaatbestendige planten. En met reden natuurlijk, want die planten zijn vaak sterker en beter bestand tegen droogte of extreme regenval. Maar alles begint eigenlijk bij het analyseren van je eigen omgeving. Denk lokaal. Zorg dat je de planten in je tuin afstemt op de omgeving waarin je woont. Heb je een zanderige bodem, dan zal het tijdens extreem droge periodes een grote uitdaging worden voor je planten om in leven te blijven. Woon je in de buurt van een bos of is er meer schaduw, dan zul je ook die planten moeten afstemmen op die specifieke locatie. Kies voor inheemse planten en zorg dat ze exact doen wat de directe omgeving van hen verwacht. Op een droge zandgrond kun je bijvoorbeeld kiezen voor siergrassen en prairiebloemen. Echinacea is geschikt, maar ook Achillea, Agastache en Gaura of Verbena en Perovskia zijn aanraders. In bosrijke gebieden kun je dan weer heel wat schaduwminnende bodembedekkers en struiken aanplanten. Elke omgeving is anders, probeer niet van je planten te verwachten dat ze het overal goed doen. Dat voorkomt een hoop problemen bij het maken van een beplantingsplan.
Maak van je tuin een habitat voor dieren
In een duurzame tuin hebben de dieren het voor het zeggen. Door je tuin zo diervriendelijk in te richten dat vogels erin komen nestelen of verblijven, dat egels er hun schuilplekje kiezen en dat nuttige insecten zich schuilhouden, zorg je voor minder plagen en een bruisend ecosysteem. Leg een laagjesbeplanting aan, zorg voor struiken, bomen en wisselende bloeiperiodes voor de vaste planten in je tuin. Daar worden bijen, hommels en vlinders beter van, maar ook vogels die zich makkelijker kunnen schuilhouden en voldoende eten ter beschikking hebben op die manier. Wees creatief en maak beslissingen in functie van de dieren die erin leven. Weer chemische producten en kies voor ecologisch en biologisch, daar heeft iedereen baat bij.
Ga voor groene daken
Een groen dak in de stad, of op eender welke plek, is een uitstekende manier om je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Het is niet alleen ontzettend mooi, het gaat ook op veel manieren de verstedelijking tegen. Je creëert een groene omgeving, een biotoop voor insecten en daarnaast ook een uitstekende gelegenheid om iets aan dat regenwaterprobleem te doen. Want groendaken zijn erg ingenieus. Opvallend: bijna 75 procent van al het regenwater gaat verloren via onze rioleringen. Terwijl planten op een groendak net erg spaarzaam omgaan met dat water. Bij hevige regenval neemt het substraat waarin de planten groeien namelijk een groot deel van het water op, een ander deel verdampt opnieuw en komt in onze atmosfeer terecht. Uiteindelijk zou slechts een kleine – bijna niet te geloven – 5 procent van het regenwater dan afgevoerd moeten worden. Groendaken hebben daarnaast ook een isolerende functie. Tijdens de zomer is het binnen koeler, terwijl het in de koude wintermaanden net warmer is.
Volg @Angelo_Dorny voor meer tuintips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier