Wil je ook rozen in de tuin? Ga dan deze maand langs bij een rozenkweker, noteer de namen van je favorieten en plant ze komend najaar. (GF)

Tuinexpert Angelo Dorny deelt zijn tips: vier tuinklusjes voor juni

Door de aanhoudende regen van de afgelopen tijd lijkt de tuin groener dan ooit te zijn. Alles groeit als kool en hoewel we de zon en aangename temperaturen missen, vindt de natuur het vooralsnog allemaal niet zo erg. Ik neem je vandaag mee in mijn eigen tuin en deel enkele tuintips die je deze maand kunt uitvoeren.

De Lathyrus of reukerwtjes die ik in februari/maart heb gezaaid, zijn ondertussen flink aan de groei. Hier en daar heb ik zelfs al de eerste bloemen kunnen plukken. Maar om ze verder gezond te houden, is het belangrijk om ze regelmatig op te binden. Lathyrus kan flink groeien en lange scheuten maken die ergens tegenaan moeten groeien. Door ze vast te binden met een touwtje, zorg je ervoor dat de plant meer steun vindt en uiteindelijk stabiel en goed bloeit. Oh ja, nog een tipje: Lathyrus heeft een hekel aan droogte. Is het na de regen ooit nog een keer lange tijd droog, zorg dan dat je regelmatig extra water geeft.

Zonnebloemen zaaien

Nu nog zonnebloemen zaaien? Ja! Door zonnebloemen in verschillende stadia te zaaien, kun je er straks ook langer van genieten. Als je in juni zaait, dan heb je eind augustus en begin september bloemen. Prima om de bloei te verlengen en straks in het najaar nog volop bloemen te hebben. Je kunt ze voorzaaien, maar ook meteen op hun definitieve plek zaaien buiten. Let wel op voor slakken, want die liggen nu heel erg op de loer.

“Door zonnebloemen in verschillende stadia te zaaien, kun je er straks ook langer van genieten”

Nepeta of kattenkruid snoeien na de bloei

De nepeta of ook wel kattenkruid genoemd, bloeit momenteel de pannen van het dak. Ik vind dat oprecht een vaste plant die in elke tuin thuishoort. Ze bloeit zeer uitbundig met blauwe bloempjes en trekt heel veel bijen aan. Topplant! Maar door je planten na de bloei op zo’n 10 tot 15 centimeter van de grond af te knippen, zorg je ervoor dat ze nog een keer zullen bloeien! De plant komt ook iets kleiner terug, maar zal in augustus weer stralen als nooit tevoren. Het lijkt ingrijpend, maar je planten hebben daar geen enkel probleem mee.

Rozen

Ik kan niet anders dan het ook over rozen hebben. Ik vind dat prachtige bloemen, die soms een beetje onterecht als oubollig en zelfs moeilijk worden beschouwd. Elk jaar plant ik enkele nieuwe variëteiten, en elke keer ben ik verwonderd. Er zijn eenmaal bloeiende rassen, maar er zijn ook doorbloeiende exemplaren, die je de hele zomer van bloemen voorzien. Ik heb ze allemaal. In de tuin staan veel David Austin-rozen, die bekend staan om hun schoonheid, kleur én heerlijke geur. En wil je een roos om van te plukken? Dan kan ik de ‘Queen of Sweden’ aanraden. Helaas niet zeer geurend, maar wel enorm productief en onwijs mooie bloemen die het goed doen in een vaas.

Tip: ga deze maand langs bij onder andere Lens Roses in Oudenburg. Dan zie je alles bloeien en kun je makkelijker een keuze maken! Schrijf je favoriete soorten op en plant ze komend najaar. Of plant nu exemplaren die in een pot staan, die zorgen voor instant kleur. Geef dan wel de hele zomer water, zodat de wortels van de planten zich kunnen uitzetten in de grond.

Volg mij op via Instagram Angelo_Dorny voor meer tips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier