Vijf tips voor een duurzame tuin

Een duurzame tuin, het klinkt ingewikkeld, maar moeilijk is het niet. Al met enkele kleine ingrepen kan je jouw (moest)tuin al heel wat milieuvriendelijker maken. Hierbij de vijf tips van groenexpert Angelo Dorny.

1. Zelf compost maken

Composteren is een logische keuze als je wil verduurzamen. Een natuurlijke tuin vraagt om compost en eenmaal je weet wat het inhoudt, is het ook makkelijk zelf te doen. Minder afval, meer voedzame bestanddelen voor de bodem, vol met bacteriën en diertjes om het beste in je bodem naar boven te halen.

2. Een tuin die altijd in bloei is

Heel veel mensen hebben de neiging om hun tuin vooral in de zomer leuk te maken. Maar alleen bloemen in de zomer, dat is geen goed idee. Zorg dat je je tuin zo beplant dat hij een heel jaar lang aantrekkelijk is. Voor ons, maar ook voor de dieren en insecten in onze tuin.

3. Hitte- en droogtebestendige tuin

De afgelopen jaren werd duidelijk dat onze zomers voortaan extremer zullen worden. Ze zullen heter en droger worden of net extreem nat. Heel wat planten gingen gebukt onder de droogte, ze overleefden het niet of werden zwaar op de proef gesteld. Door je tuin in te richten met klimaatbestendige planten zorg je voor sterkere planten die het goed zullen doen in drogere omgevingen. De juiste plant op de juiste plek dus.

4. Het belang van water in de tuin

Met de alsmaar droger wordende lentes en zomers is het belangrijk om water te voorzien in de tuin. Dat kan in de vorm van gevulde schalen of bakjes met water, maar beter nog is een natuurlijke vijver aanleggen. Die hoeft niet groot te zijn, als er maar water beschikbaar is. Je lokt er vogels, kikkers en zelfs egels mee. Ook bijen durven te landen om te drinken.

Als een vijver geen optie is, kies dan voor een kleine kuip die je ingraaft en beplant. Zelfs kleine waterpartijtjes maken een grote impact.

5. Tuinier gifvrij en weer turf

Het lijkt voor de hand liggend: gifvrij tuinieren. Maar je zou ervan staan kijken hoe vaak gif nog in de kleine dagdagelijkse keuzes sluipt. Kies voor biologisch plantgoed en weer chemische producten uit de tuin. Je hoeft de strijd niet aan te gaan met Moeder Natuur. Verenig je en werk samen om problemen het hoofd te bieden. En maak duurzame keuzes door voor turfvrije potgrond te kiezen bijvoorbeeld. Turf wordt massaal ontgonnen en is logischerwijs geen verstandige keuze als je duurzaam wil tuinieren. Er zijn inmiddels alternatieven op de markt.

Volg mij op Instagram via Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier