Cesar Casier, misschien wel ‘De Mooiste Man ter Wereld’: “Het leuke is dat ik nu, meer dan vroeger, baas ben over wat ik wil doen.” (foto SB)

Cesar Casier: “Ik ben een man van extremen: het is alles of niets”

Een nieuw kookboek, een succesvolle pop-upstore en een eindejaarstripje naar Ibiza. Het leven van topmodel Cesar Casier oogt, net als de man zelf, aantrekkelijk. “Het was een fantastisch jaar, maar ik heb wel keihard gewerkt. Ik ben fier op wat ik dit jaar bereikt hebt, maar kijk toch ook een klein beetje uit naar kalmere periodes.”

Bij De Zondag eindigen we het jaar in stijl: met Erik Van Looy bijvoorbeeld (op de volgende pagina) die nog even terugblikt op een bijzonder seizoen van De Slimste Mens ter Wereld, en met Cesar Casier, misschien wel De Mooiste Man ter Wereld, die met avocadotoast en green juice in de hand – bovendien rechtstreeks uit de sportschool gewandeld – mij over zijn 2023 vertelt. Een jaar waarin hij een derde kookboek uitbracht, twee succesvolle pop-upstores opende, tal van grote modeshoots deed en tussendoor de wereld rondreisde. Onderwerpen genoeg om over te praten, maar eerst wil ik van hem weten…

Hoe ziet een doorsnee zondag er voor jou uit?

“Ik heb twee opties. Optie 1 is met een kater in bed, echt de hele dag lang. Je moet weten dat ik enorm veel en hard werk, ik doe alles zelf – van kleding ontwerpen, pop-ups openen, pakjes versturen tot model zijn voor mijn eigen campagnes. Mijn werk is een onemanshow, en ik heb het dus nodig om af en toe stoom af te blazen. Dat is dan niet tot 1 uur ‘s nachts, maar wel tot de vroege uurtjes. Op zondag recupereer ik dan en geniet ik van een lazy dagje. Optie 2 is een frisse zondag, waarbij ik vroeg opsta, sport, mijn huis poets, naar de bloemenmarkt ga in Gent, naar de delicatessenzaak voor boodschappen, en dan met mijn lief of vrienden brunch, om daarna nog naar een stad te gaan – vaak Brussel of Antwerpen – voor een leuke rommelmarkt, een kunstgalerij en op het einde van de dag een lekker diner.”

Dus of extreem gezond of extreem ongezond.

“Ik ben een man van extremen, bij mij bestaat er geen middelmaat: het is alles of niets. Ik kan heel veel geld uitgeven aan mode, maar ik kan ook heel gierig zijn. Als ik uitga, drink ik twee flessen wijn of ik drink helemaal niets. Met het sporten ben ik ook zo. Of met eten: ik eet meestal zeer gezond, maar kan ook een hele dag trash eten. In het werk ben ik, als de zaken goed gaan, uiterst gedreven, maar als het slecht gaat, heb ik er soms geen zin meer in. Ik heb pieken in relaties, vriendschappen, humeur, … Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik hoop dat ik in 2024 iets milder kan worden en wat rust kan vinden. ‘Met mate’ is mijn goede voornemen. Al weet ik niet of me dat zal lukken.”

Met wie zou jij graag een zondag doorbrengen?

(denkt lang na) “Met Martha Stewart. Dat lijkt me supergezellig. Dan zouden we de hele dag samen kunnen koken. Ik denk dat die vrouw ook wel wat te vertellen heeft. Een bijzonder leven heeft ze achter de rug. En ze kan goed bakken, op zondag bak ik zelf graag. Bovendien ziet ze er nog fantastisch uit. Ze stond vorig jaar, op haar 81ste, nog op de cover van Sports Illustrated.”

Even over dat bakken en koken: vorige maand kwam je nieuwe kookboek uit, het derde al in je reeks van ‘Model Kitchen’. Voor iemand die zichzelf geen kok noemt, doe je het wel goed.

“Ik ben geen kok, maar ik eet heel graag en heb een grote liefde voor voeding, koken en gezelligheid. Ik noem mezelf ook geen ontwerper, hoewel ik al vijf jaar een eigen kledingmerk heb. Ik wil namelijk geen mensen voor de borst stoten die al jaren met dat vak bezig zijn. Voor mij is het meer een uit de hand gelopen hobby. Ik weet goed wat mensen leuk, mooi en lekker vinden. Door het jarenlange reizen – ik ben trouwens net terug uit Zuid-Korea en zit wanneer dit interview verschijnt in Ibiza – zie en proef ik veel.”

In het boek staan eigen creaties, maar ook Belgische klassiekers. Welke zijn perfect geschikt voor oudejaarsavond?

“Kreeft op Italiaanse wijze! En ik heb ook een leuke twist op een klassieke tiramisu, met matcha in plaats van koffie. In het boek staan een stuk of veertig gerechten: een hoop Belgische klassiekers, waar ik als trotse Belg weinig aan veranderd heb, maar dus ook een paar zelf uitgevonden salades en andere gerechten die ik naar mijn hand heb gezet.”

Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?

“Zeer belangrijk. Zelfs op een katerige zondag, waarop mensen al snel naar frieten van de frituur grijpen, probeer ik gezond te eten. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik nog naar een frituur, of naar een fastfoodrestaurant, ben geweest. Niet dat ik nooit zondig – dat mag ik ook omdat ik vier tot vijf keer per week sport. Maar een zak chips koop ik nooit. Want als ik het koop, is het meteen op.”

Je bent ongetwijfeld het bekendste mannelijke model in België en je blijft erg actief als topmodel. Komt er ooit een einde aan die carrière?

“Voorlopig niet. Ik had vorige week nog een grote shoot, ik had in 2023 een grote parfumcampagne, ik heb nog voor Armani geshoot. Het leuke is dat ik nu, meer dan vroeger, baas ben over wat ik wil doen. Vroeger deed ik domme jobs die weinig betaald werden omdat ik moest van mijn agency. Nu heb ik de luxe om zelf te kiezen. Ik zou zeker nog evenveel modellenwerk als vroeger kunnen doen, maar dan zou ik naar New York of Parijs moeten verhuizen. Dat zie ik niet meer zitten, daar in een appartement van 20 vierkante meter wonen. Op twintigjarige leeftijd was dat allemaal niet zo erg; nu ben ik te veel een luxepoes geworden die graag een ruim appartement heeft, een goed bed en een fijne auto. Met het geld dat ik hier verdien, zou ik in New York in een schoendoos moeten slapen. (lacht) Daar heb ik geen zin meer in.”

‘Model Kitchen’ (Borgerhoff & Lamberigts) ligt sinds midden november in de boekhandel.

Nieuwjaar in het buitenland

“Ik vier Nieuwjaar in Ibiza, samen met enkele vrienden. Heel fijn om daar het nieuwe jaar in te gaan, omdat je na een lange nacht kunt gaan brunchen in de zon, op het strand. De kater wat laten uitwaaien, al ga ik toch proberen om het niet te zwaar te maken en fris aan 2024 te beginnen. Mijn andere reisplannen voor het nieuwe jaar? Ik wil in Tibet of Nepal in mijn eentje gaan hiken, ik wil sowieso terug naar Australië en ook Colombia staat nog op de planning. En als het even kan: Noorwegen met de mobilhome.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier