Amandine De Paepe met haar boek: “Het is een boek dat wetenschappelijk onderbouwd is, maar zeer toegankelijk is voor iedereen. Inclusief heel wat tips & tricks en receptjes.” (GF)

Amandine De Paepe schrijft boek ‘Lang zal je lever’: “Onze lever wordt onderschat”

‘Lang zal je lever’, het nieuwste boek van voedingswetenschapper Amandine De Paepe, ligt in de winkelrekken. Daarin benadrukt ze het belang van de lever.

Je schrijft in je boek dat de lever onderschat wordt. Leg eens uit.

“Het is een superorgaan, onze chemische fabriek. Velen denken dat de lever enkel instaat voor het ontgiften, gelinkt aan alcohol. Maar we zien we steeds meer de tendens van een vervette lever die niet gelinkt is aan alcohol, ook in Europa. De lever heeft meer dan 300 functies. Zo staat ze bijvoorbeeld ook in voor je energiepeil door de opslag en aanmaak van suikers, voor de opslag van aminozuren, mineralen en vitamines, ze regelt je vetmetabolisme en zorgt voor de balans van je hormonen. Een hormonale disbalans kan trouwens het volledige lichaam uit balans brengen.”

Je pleit voor het aanpakken van de oorzaken in plaats van louter de symptomen te behandelen…

“Als voedingswetenschapper pleit ik ervoor om nauw samen te werken met de geneeskunde. In eerste instantie dient er bij klachten gekeken te worden naar de voeding en de levensstijl. Wanneer iemand een slaappil krijgt omdat die slecht slaapt, dan ga je symptomatische tewerk in plaats van na te gaan waarom iemand slecht slaapt. Hetzelfde geldt voor fertiliteitsproblemen. Inzichten over de werking van de lever is hierbij van vitaal belang. Vandaar ook mijn boek.”

Voor wie is dit boek?

“Voor alle mannen en vrouwen die bewust willen omgaan met voeding en hedendaagse kwaaltjes wensen aan te pakken. Denk maar aan de menopauze, obesitas, huidproblemen … Ik leg de focus op levensstijl als medicijn. Het is een boek dat wetenschappelijk onderbouwd is, maar zeer toegankelijk is voor iedereen. Met heel wat tips & tricks en receptjes. Deze lekkere en betaalbare recepten zijn ook een motivator om aan de slag te gaan en je lever gezond te houden.”

Heb je enkele tips om onze lever gezond te houden?

Bewust leven waarbij je alcohol en suikers beperkt, voldoende water drinkt, genoeg beweegt en bewerkte voeding vermijdt. Een concreet voorbeeld is dat de helft van je bord groenten zou moeten bevatten. Zij zijn een bron van vezels en antioxidanten die je stoelgang bevorderen. Meer nog: ze verlagen je bloedsuikerspiegel, waardoor er minder insuline moet worden aangemaakt. Groenten als medicijn dus.”

‘Lang zal je lever’ van Amandine De Paepe is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier