Bewegen geeft je mentale gezondheid een boost (+ 7 tips om mindful te bewegen)
Sporten doen we niet meer uitsluitend voor ons lichaam. Studies hebben uitgewezen dat bewegen (dus zelfs niet alleen sporten) rust brengt en een positief effect heeft op je mentale gezondheid.
De trend: sport jezelf gelukkig
Wanneer we vroeger voornemens maakten voor onze gezondheid, dan bedoelden we doorgaans dat we minder gingen eten/drinken en vaker naar de fitness moesten. Met gezondheid doelden we automatisch op onze fysieke gezondheid. Vandaag maken we ook en vaker voornemens in functie van onze mentale gezondheid. Uit een recente opiniepeiling van Forbes Health blijkt dat ‘de geestelijke gezondheid verbeteren’ sinds 2023 zelfs bovenaan de lijst van goede voornemens staat. Vooral regelmatig bewegen blijkt dan aangewezen. Bewegen vermindert immers psychische klachten zoals depressiviteit en angstgevoelens. Wanneer je matig-intensief beweegt, komen er endorfines vrij in je brein, wat voor een gelukzalig gevoel zorgt en je cortisolniveau verlaagt, het hormoon dat stress veroorzaakt. Sporten of bewegen in groepsverband stimuleert bovendien sociale contacten en bestrijdt gevoelens van eenzaamheid.
De expert: Claudia Van Avermaet
Angstaanvallen en hyperventilatie. In 2011 kreeg sportaddict en mama van twee Claudia Van Avermaet een burn-out. Een hard verdict dat er echter voor zorgde dat haar leven positief zou veranderen. Claudia moest noodgedwongen anders gaan leven: op haar eigen ritme en met voldoende adempauzes. Als geen ander weet deze sport- en mental coach, gecertificeerd yogi en auteur van elf inspirerende boeken hoe belangrijk de kracht van bewegen is voor ons mentaal welzijn: ‘Ik vrees dat we nog niet zover zijn dat we over een grote trend kunnen spreken, wel is er zeker een kentering merkbaar. We kunnen dan ook niet anders dan aandacht te besteden aan onze mentale gezondheid. We leven in een maatschappij waarin we amper tijd vrij hebben en dubbel zoveel stress. De druk om te presteren ligt hoog en niet iedereen heeft dezelfde mentale veerkracht om met die druk om te gaan. En hoewel mentale gezondheid stilaan bespreekbaar wordt, vinden we het nog steeds moeilijk om ons kwetsbaar op te stellen – denk maar aan de schijn van perfectie die we ophouden op social media –, vinden werkgevers dat mentale problemen vooral niet te lang mogen duren en reageert ook de medische wereld nog vaak met onbegrip. Ik zie het als een missie om mensen duidelijk te maken dat álles begint met je goed in je vel te voelen. Wanneer je gaat bewegen om te ontspannen en om je mentale veerkracht te versterken in plaats van je te focussen op prestaties of calorieën verbranden, zal je meer plezier beleven aan beweging én zal je het ook langer volhouden. Ik spreek bewust over bewegen en niet over sporten. Sporten focust op prestaties, terwijl bewegen net stressverlagend werkt. Op de yogamat gaat het niet om de mooiste houding te hebben, maar wel om hoe jij je voelt op de mat. Elke dag een kwartiertje wandelen in de natuur is heilzamer voor je geest dan één keer per week vijf kilometer te lopen op de loopband. Kies ook voor een vorm van beweging waar je plezier uit haalt. Bewegen voor je mentale welzijn gaat om tot rust komen en – net zoals kinderen dat doen op de speelplaats – om plezier maken.’
7 tips om mindful te bewegen
1. Vermijd prestatiedrang. Wees mild voor jezelf (élke vorm van beweging is goed) en laat je sporthorloge thuis.
2. Haal het kind in jezelf naar boven en kies voor spel en plezier. Denk daarbij vooral niet te veel aan wat ‘de anderen’ denken.
3. Bedenk waar jouw hoofd behoefte aan heeft. De een heeft behoefte aan plezier (rolschaatsen), de ander zoekt net rust (yoga), terwijl nog iemand anders wat stoom moet afblazen (boksen).
4. Focus op je ademhaling. Oefen in rust op diep in- en uitademen door je neus. Door via je neus te ademen, verlaag je gevoelens van stress.
5. Maak tijd om bewust te ‘voelen’ tijdens het bewegen. Je bewegingsmomentje mag geen vluchtreactie zijn.
6. Ga naar buiten! In de prikkelvrije natuur ga je vanzelf vertragen.
7. Wees je bewust van de gevolgen. Onthou hoeveel deugd je hebt van die wandeling met die vriendin, dat avondje dansen of die yogales. Zie bewegen niet langer als een opgave maar als een beloning, iets wat je verdient.
Kies jouw work-out
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
(tekst Astrid Van der Schueren)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier