Dure detoxpakketten laat je beter links liggen. Je kan je lever beter ondersteunen door voor specifieke voedingsmiddelen te kiezen en door de leverklank-oefening uit te voeren. (foto Manophotography)

De lente en je lever ontgiften, ontdek de tips van Claudia Van Avermaet

Na deze langdurige, regenachtige winter kijken we hopelijk uit naar de naderende lente. In deze periode wordt vaak gesproken over verschillende soorten detox- of afvalpakketten. Hoewel het verstandig is om extra aandacht te besteden aan je lever tijdens dit seizoen, hoef je daarvoor geen dure, trendy pakketten aan te schaffen.

Je lever ontgift immers van nature. Geen enkele fabriek is zo ingenieus als je eigen lever. Dit orgaan filtert je bloed, slaat voedingsstoffen op, produceert gal en verwijdert giftige stoffen. Je kan je lever op een natuurlijke manier ontlasten en stimuleren. Iets wat zeker in deze periode van het jaar een aanrader is: tijdens de lente zien we bloemen opbloeien, planten uit de grond schieten, en wellicht voel je zelf ook de sterke drang om jezelf te ontplooien en te groeien. Als dit niet lukt, kan boosheid en frustratie ontstaan, wat ook je lever kan beïnvloeden en vaak ten koste gaat van je levenslust.

De leverklank

Een oefening die kan helpen om deze gevoelens van boosheid en frustratie weg te werken, is de leverklank:

1. Ga zitten op een stoel en leg je handen op je lever (net onder je ribben, voornamelijk aan de rechterkant).

2. Adem in en breng je armen zijwaarts omhoog boven je hoofd. Haak je vingers in elkaar met je handpalmen omhoog. Buig naar links en voel de stretch in je leverstreek.

3. Maak de leverklank ‘ssshhhh’ (zoals het ruisen van de wind door de bomen, red.) met je ogen open gericht naar je handen. Adem alle stress, boosheid en frustratie uit.

4. Breng je armen terug naar beneden en herhaal dit nog tweemaal.

Het is belangrijk te weten dat niet alle levers dezelfde capaciteit hebben. Iedereen is uniek, en dus ook je lever. Sommige mensen moeten hun lever extra aandacht geven. Om je lever te ondersteunen, kun je brandnetel- of saliethee drinken, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen door de lever en de nieren. Groene groenten met een bittere smaak zijn ideaal tijdens de lente, omdat bitterheid een reinigende smaak is. Artisjok, asperges en spinazie zijn goede opties, maar overdrijf niet als je snel onrustig bent of last hebt van constipatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier