De menstruatiecup: is dit kuipje echt hét alternatief voor maandverband?

Duurzaam, goedkoop en gezond? De menstruatiecup lijkt hét alternatief te zijn voor de reguliere vrouwelijke sanitaire producten. Daar waar maandverband en tampons gebleekt worden, veel plastic bevatten en in de loop der jaren aardig wat kunnen kosten, lijkt de menstruatiecup deze nadelen helemaal niet te hebben. Is dit kuipje echt het beste alternatief? Let’s find out!

Eigenlijk weten we al langer dan vandaag dat de sanitaire producten die voor vrouwen beschikbaar zijn, niet de meest ideale opties zijn. En dat zowel financieel gezien als vanuit een duurzaam oogpunt. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven op de markt. Deze duurzame alternatieven zijn een geschenk voor de planeet en voor je portemonnee. Doordat ze herbruikbaar zijn, dienen ze maar een aantal keer aangeschaft te worden. Bovendien heb je ze daarna altijd in huis. Geen gevlieg naar de winkel meer, omdat je last minute erachter komt dat je nog maar één tampon liggen hebt. Halleluja!

Waarom is de menstruatiecup zo populair?

Hoewel de menstruatiecup een uitvinding van de eenentwintigste eeuw lijkt, werden de eerste ontwerpen al gepatenteerd in 1867. De kelkjes zijn gemaakt van medische siliconen, natuurrubber of TPE, hetzelfde materiaal als waar babyspeentjes van gemaakt worden. Ze bevatten geen schadelijke stoffen of andere chemicaliën die je liever niet in je lijf stopt. De kelkjes kosten tussen de tien en twintig euro. De menstruatiecup is pas na ongeveer vijf jaar aan vervanging toe. Het kelkje zou hygiënischer zijn, omdat de cup het menstruatiebloed opvangt en niet absorbeert, zoals de tampon dat bijvoorbeeld wel doet. Een tampon blijft absorberen, zelfs op de lichte dagen en kan daarmee het slijmvlies van je vagina aantasten en irritaties veroorzaken. Met een cup voorkom je dus een droog gevoel down under.

Bovendien zijn de cups gemaakt van siliconen en dat is vriendelijker voor je lichaam dan bijvoorbeeld tampons dat zijn. De spierwitte kleur van zowel maandverband als tampons is immers niet natuurlijk. Maar of de chemicaliën in maandverband of tampons ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, verdient nader onderzoek. Toch voelen veel vrouwen zich er niet comfortabel bij. Wat wel zeker is, is dat het langdurig dragen van een tampon het toxischeshocksyndroom (TSS) kan veroorzaken. Een menstruatiecup daarentegen kan je tot twaalf uur dragen. Je kunt er dus met een gerust hart een volledige werkdag mee rondlopen zonder ook maar één keer de cup te hoeven legen. Echter betekent dat niet dat TSS niet kan ontstaan bij de menstruatiecup. De kans is gewoon veel kleiner.

But what about the cons?

Natuurlijk geen voordelen zonder nadelen. Hoewel een menstruatiecup veel voordelen heeft, moeten we ook realistisch blijven natuurlijk. Het kelkje gaat – net zoals alles – gepaard met een aantal nadelen. Ten eerste is er een leercurve. Het is even oefenen voordat je het gebruik onder de knie hebt. De handleiding lijkt simpel: samenvouwen en inbrengen, maar toch is het even oefenen. Daarnaast blijft het kelkje op z’n plek zitten doordat er een vacuüm gecreëerd wordt. Dit vacuüm verbreken om de cup te verwijderen vraagt om een specifieke werkwijze. Je kan niet zomaar aan het steeltje trekken om de cup te verwijderen, hiermee doe je jezelf alleen maar pijn. Door een beetje langs de zijkant het kelkje in te duwen verbreek je het vacuüm en kun je de cup pijnloos verwijderen.

Daar waar het grootste voordeel van de menstruatiecup de duurzaamheid is, is dat tegelijkertijd ook het grootste nadeel. Normaliter als je een tampon of maandverband gebruikt hebt, werp je het in de vuilbak en kijk je er niet meer naar om. Maar dat is niet het geval met de cup. Deze dien je regelmatig af te spoelen en aan het einde van je cyclus zelfs even tien minuten uit te koken om het kelkje zo weer te steriliseren. Een ander nadeel kan het inschatten van de juiste maat zijn. Net zoals tampons komen ook de kelkjes in verschillende maten. Het kan zijn dat je een aantal keer een miskoop doet voordat je de juiste maat voor jezelf vindt.

Nog even samengevat.

De voordelen:

 • Een menstruatiecup is goedkoper dan de reguliere producten
  Na een half jaar zou je jouw investering van €15 eruit moeten halen. Daarna gaat de cup nog jaren mee, waardoor je flink wat geld bespaart.
 • Een menstruatiecup is beter voor het milieu
  Een menstruatiecup bevat geen plastic. Maandverband en tampons daarentegen worden ieder individueel verpakt in plastic.
 • Een menstruatiecup kan tot twaalf uur gedragen worden
  Tampons en maandverband moet je veel vaker vervangen. Een goed moment vinden om dat te doen is niet altijd evident.
 • Ze zijn comfortabeler
  Eens je het inbrengen onder de knie hebt, zul je merken dat het dragen van een cup veel fijner is.
 • Een menstruatiecup is vriendelijker voor de vagina
  Een cup absorbeert niet en droogt de vagina dus ook niet uit. Minder kans op irritaties en een ongemakkelijk gevoel.

Nadelen

 • Er is een leercurve
  Zowel het inbrengen als het verwijderen vraagt bij de meesten toch even wat geduld en/of oefening. Zeker omdat bij het inbrengen de cup gevouwen moet zijn en bij het verwijderen je het vacuüm gebroken moet hebben.
 • De cup moet ‘verzorgd’ worden
  Je moet de menstruatiecup regelmatig even afspoelen, wassen met zeep en na je periode zelfs even uitkoken.
 • De prijs
  Hoewel het een investering is die zichzelf terugbetaalt, schrikt de prijs de meesten toch af. Je telt immers bij de aanschaf tussen de €10 en €20 euro neer. En dat weerhoudt sommigen ervan de cup een kans te geven.

Dus… Maak jij de switch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier