Flirten in de fitness (met tips van experte Chloé De Bie)

Een nieuw jaar kan niet zonder goede voornemens. Je wil die extra feestkilootjes kwijt en nu écht werk maken van een stabiele relatie. En je bent niet de enige: fitnesscentra en online datingsites zagen hun ledenaantal de voorbije maand weer fors toenemen. En waarom zou je dan geen twee vliegen in een klap slaan: ga gewoon trainen en daten tegelijk!

Het fitnesscentrum. Is dat niet die plaats waar mensen zich met rood aangelopen hoofden in het zweet werken? Niet meteen dé plek waar je aan denkt dus, als je op vrijersvoeten loopt. En toch. De gymzaal zou wel eens geknipt kunnen zijn om nieuwe relaties aan te knopen.

Want wie ontmoet je daar? Precies, mensen met alvast een gemeenschappelijke interesse in sport. En het is bekend dat gemeenschappelijke interessepunten een relatie alleen maar duurzamer en leuker maken.

En er mag dan al wat zweet vloeien, je zet er ook wel je beste beentje voor en werkt je uit de naad voor een gespierder en strakker lijf. Dat je nog eens extra in de verf kunt zetten met de juiste kledij. Of waarom dacht jij dan dat fabrikanten van fitnesstextiel al die mooie outfits aandragen? Mensen stappen af op anderen die hen aantrekkelijk lijken. Jezelf wat pimpen, kan dan geen zeker kwaad.

Wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen ‘flirten in de fitness’ bestaat nauwelijks, vernemen we van relatietherapeute Chloé De Bie en auteur van En ze leefden nog lang en gelukkig , een handboek voor singles én koppels. Er wordt al eens een onderzoek van onduidelijke afkomst gepubliceerd, maar erg betrouwbaar lijkt dat haar niet. De resultaten ervan zijn ook niet verrassend: ongeveer een man op vijf zegt al eens versierd te zijn tijdens het fitnessen, tegen 45 procent van de vrouwen. Wel is het een feit dat sporten hormonen activeert, die positieve gevoelens stimuleren. Die er dus ook voor zorgen dat je beter in je vel zit en er daardoor beter uit ziet. Een effect dat niet voor iedereen op gaat, denk aan het rode hoofd, maar dat toch niet te verwaarlozen is.

Stel je grens

Net als op elke andere plaats waar je mensen ontmoet, is het belangrijk om bij het aanknopen van contacten je eigen grenzen te stellen én duidelijk aan te geven. Maar ook op dat vlak is de fitnesszaal eigenlijk een uitgesproken veilige omgeving. Er is altijd iemand in de buurt mocht je toch een wat ongemakkelijk gevoel krijgen. Omdat iemand je wel heel lang blijft aanstaren bijvoorbeeld, of die bemoedigend bedoelde hand net iets te vaak op je kont landt. In geen tijd spreek je dan een ander aan, of ga je drie toestellen verder trainen.

Onze experte Chloé De Bie geeft tips

Flirten is in alle omstandigheden, dus ook in de fitnesszaal, eerder een kwestie van non-verbale dan van verbale communicatie. Iemand net iets langer aankijken dan nodig om daarna met een subtiele glimlach weg te kijken – cruisen heet dat in vaktermen – is een truc die uitstekend werkt.

Vraag hulp! Want daarmee is de aanzet tot een gesprekje gemaakt. Een terloopse aanraking doet wonderen.

Trainen doen veel mensen volgens een vaste structuur. De kans dat je iemand die je interesse wekt de week nadien in de gymzaal ‘toevallig’ opnieuw tegen het lijf loopt, is dus groot.

En als de drempel voor jou toch te hoog blijft, kies dan voor een groepsles. Zo verbreed je je netwerk, ga je sneller in gesprek met elkaar en wordt de kans op een interessante match hoger.

Volg Chloé op Instagram: @chloe_de_bie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier