Ik wíst het! Waarom intuïtief leven je controle én geluksgevoel vergroot
De ene zweert erbij, terwijl de andere het afdoet als zweverige onzin. Handelen op gevoel – oftewel luisteren naar onze innerlijke stem – is allesbehalve ongrijpbaar of onverklaarbaar. Je intuïtie berust op kennis en ervaring die je doorheen je leven onbewust hebt opgedaan. Het helpt je om in slechts luttele seconden de juiste beslissing te nemen, en dat zowel in je job als in je privéleven. Er is slechts één addertje: je intuïtie mag niet gekleurd worden door emotie. Benieuwd hoe je dat onderscheid maakt? Lees dan vooral verder.
Welke van de volgende twee zinsdelen is juist: het mooie kleurrijke kunstwerk of het kleurrijke mooie kunstwerk? Wie Nederlands als moedertaal heeft, weet meteen dat het eerste correct is. Maar weet je ook waarom? Waarschijnlijk niet, omdat het onbewuste kennis is die we in de loop van ons leven hebben vergaard.
Als we ons continu van alles bewust zouden zijn, zouden we onze hersenen overbelasten.
Het onderbewustzijn is het deel van je hersenen dat zo goed als alles opneemt dat je waarneemt: wat je voelt, hoort, proeft, droomt, je herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden.
Je onderbewuste filtert, weegt, combineert en vergelijkt. Het zorgt ervoor dat je zo ongelofelijk veel weet, en tegelijkertijd weet je het ook niet. Want je onderbewustzijn heeft maar één manier om informatie door te geven aan je bewuste, denkende ik: via je intuïtie. Die schat aan informatie is vaak niet in taal verpakt, maar wordt geuit door middel van een buikgevoel, een tinteling of een spontane ingeving terwijl je met iets heel anders bezig bent.
Emotie ≠ intuïtie
Onderzoek wijst uit dat intuïtieve beslissingen even goed of zelfs beter uitpakken dan besluiten waarvoor je alle voor- en nadelen hebt opgesomd. Moet je dan altijd doen wat je gevoel je ingeeft? Neen.
Intuïtief leven is niet hetzelfde als impulsief leven. De sleutel ligt erin te luisteren naar je intuïtie, mits je de nodige zelfkennis vergaard hebt. Want je intuïtie weegt álles mee. Je kan dus ook een vervelend buikgevoel krijgen als gevolg van een irrationele angst of door een vertekende of negatieve herinnering. Het gevoel dat iemand niet te vertrouwen is kan veroorzaakt worden omdat die persoon uiterlijk lijkt op iemand die jou eerder bedrogen heeft. Dan verwar je emotie met intuïtie. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, om verkeerde interpretaties te voorkomen. Daarnaast mag je ook de invloed van je omgeving niet onderschatten. Het gevoel dat een product of dienst goed is, wordt bijvoorbeeld vaak onbewust beïnvloed door reclames en door de mening van anderen.
Hoe weet je dan of je kan vertrouwen op je buikgevoel? Door ratio en intuïtie samen te laten werken. Of zoals Einstein het verwoordde: “De intuïtieve geest is een gave, en de rationale geest zijn dienaar.” Hou je denken dus bewust in de gaten: waar komen je gedachten vandaan? Vloeien ze voort uit emoties? Komen ze voort uit iets dat je zelf écht wil of is het eerder iets dat anderen belangrijk vinden? Door bewust stil te staan bij je eigen manier van keuzes maken en handelen, krijg je meer inzicht in jouw persoonlijke stijl en leer je vertrouwen op je intuïtie. Het is lang niet altijd mogelijk om te achterhalen wat de beweegreden achter je buikgevoel is. De stelregel is echter wel dat hoe meer ervaring je hebt, hoe rechtvaardiger het is om te steunen op je intuïtie. Daarom komen we tot bijzonder goede intuïtieve oplossingen op gebieden waarin we expert zijn.
Een beginnend schaker zal elke zet berekend maken, terwijl de schaakgrootmeester intuïtief weet wat de beste zet is. Niet omdat hij helderziend is, maar wél omdat hij een patroon herkent uit duizenden gespeelde of geanalyseerde matches en dus handelt uit ervaring.
Leer luisteren naar je intuïtie
1.Begin door kleine beslissingen op je gevoel te nemen. Als je oefent op minder belangrijke zaken kan je daarbij opnieuw leren ‘luisteren’ naar je gevoel. Observeer hoe tegenstand bij jou voelt, of hoe een positief gevoel zich uit. Hoe vaker je beslist op je intuïtie, hoe meer je daarop leert vertrouwen.
2.Pieker je over iets? Denk erover na in een andere taal. Uit onderzoek van de universiteit van Chicago blijkt dat we belemmerende gedachten – die ons verhinderen de juiste keuzes te maken – kunnen omzeilen door onszelf de vraag in een andere taal te stellen.
3.Neem een time-out en doe even iets helemaal anders. De beste ingevingen komen er wanneer je je ontspant en je onderbewustzijn de tijd krijgt om ermee aan het werk te gaan.
tekst Sabrina Bouzoumita Beeld Getty Images
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier