Doen (of toch liever niet?): deze test voorspelt hoelang jij zal leven

Wil je graag weten hoelang je zal leven en welke voor jou de grootste risico’s op vroegtijdig sterven zijn? Surf dan even naar de online tool die Canadese wetenschappers ontwikkeld hebben. De test rekent uit wanneer je (ongeveer) zal sterven en – heel belangrijk! – wat je kunt doen om de tijd terug te draaien en toch lang(er) gezond en wel te mogen leven.

De tool is het resultaat van een studie aan het Ontario Institute for Clinical Evaluative Sciences and Public Health, een onafhankelijke en non-profit organisatie uit Canada, die alle mogelijke data over gezondheid in kaart brengt en analyseert.

De studie onderzocht welke de meest voorkomende doodsoorzaken zijn, en in welke mate je manier van leven daarbij een rol speelt. Vooral roken, extreem alcoholgebruik, ongezonde eetgewoontes, te weinig bewegen en stress bleken de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig sterven. Het onderzoek maakte alvast duidelijk dat iemand met een gezonde levensstijl tot wel twintig jaar langer kan leven dan iemand met slechte levensgewoontes.

Behalve je levensverwachting calculeren, zal de online tool je ook vertellen wat er precies fout is aan je levensstijl, en hoe je dat kunt veranderen. Op die manier zien je overlevingskansen op langere termijn er meteen rooskleuriger uit.

De (Engelstalige) levensverwachtingcalculator kun je vinden op www.projectbiglife.ca/life.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier