Maak je doelen haalbaar dankzij de 1%-regel

Al van jongs af aan wordt ons ingepeperd dat we groots moeten dromen en hard moeten werken om onze doelen en ambities te bereiken. Maar als we te hoog mikken kan ons doel onbereikbaar lijken en zakt de moed meer dan eens in onze schoenen. De weg naar onze dromen toe kan ervoor zorgen dat we onzeker worden of niet eens durven te beginnen. Dat is waarom de 1%-regel een life changing methode is voor velen.

Kleine stapjes voor een groots resultaat

De 1%-regel is een manier om je doelen te verdelen in kleinere haalbaardere taken. Zo voorkom je dat het grote geheel een overweldigend effect op je heeft. Elke dag of elke week werk je een beetje richting je droom. Zo is het ook gemakkelijker om de sprong te wagen of om de eerste stap te zetten. Wil je bijvoorbeeld een boek publiceren? Werk dan iedere dag minstens een kwartiertje aan de hoofdstukken of de verhaallijn. Iedereen kan namelijk 1% van zijn tijd besteden aan zijn of haar doelen.

3 manieren om de 1%-regel in je leven te verwerken

1 – Duidelijk én realistisch

Zorg voor een duidelijk en realistisch doel. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het ook gemakkelijker om dit doel op te delen in haalbare stappen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren? Dan kun je als stappen nemen om je in te schrijven voor een online cursus. Of heb je als doel om een mooi bedrag bij elkaar te sparen voor een wereldreis? Dan kun je beginnen met het onder handen nemen van je uitgaven of bekijken waar je op kunt besparen.

2 – Creëer een gewoonte

Maak er een gewoonte van om iedere dag richting je doel te werken. Als je graag een nieuwe taal onder de knie wilt hebben, maak er dan een gewoonte van om daar iedere dag aan te werken. Sta bijvoorbeeld een half uur eerder op om de uitspraak van de woorden te oefenen of lees voordat je gaat slapen een aantal pagina’s uit een anderstalig boek.

3 – track your progress

Hou je vooruitgang bij. Niets werkt motiverender dan je eigen vooruitgang en motivatie is een belangrijk onderdeel om aan je doel te blijven werken. Al deze kleine stapjes die je bewust neemt richting je doel tellen namelijk op. Na verloop van tijd zul je merken dat je een stuk dichter bij je ambities bent dan voorheen.

 

Welke doelen hoop jij nog te bereiken?

Tekst: Yvonne Kuiken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier