Bewezen: deze muziek helpt je concentreren

Ben je iemand die als student muziek nodig had/hebt om te studeren? Of zorgt muziek juist voor ongewenste afleiding? En wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? Wij zochten het even voor je uit.

Al in 1993 kwamen Amerikaanse neurobiologen na een onderzoek tot de conclusie dat muziek een effect kan hebben op je IQ-score. Deelnemers die naar het eerste deel van Mozarts Sonate voor twee piano’s in D majeur (K.448) luisterden vooraleer ze een test aflegden, scoorden hoger dan de deelnemers die dat niet hadden gedaan. Het zogenaamde Mozart-effect houdt evenwel maar een kwartiertje aan, en bovendien zijn er maar weinig andere muziekstukken die dezelfde werking hebben. Uit verder onderzoek blijkt nog dat, wil je muziek gebruiken om slimmer te worden, je best zelf een instrument leert bespelen, in plaats van zomaar naar muziek te luisteren.

Luisteren naar de stilte

Wil je muziek gebruiken om te studeren of om een werkje af te maken waarbij je geconcentreerd moet zijn, dan luister je best naar … stilte. Wie zich concentreert, komt vaak in een flow terecht waarbij je zelfs de tijd vergeet. Bedoeling is om in die flow te blijven, en muziek haalt je net uit die focus-flow. Uit onderzoek blijkt dat je best eerst naar muziek luistert en deze uitzet nét voor je aan de slag gaat. Dit zou voor de hersenen immers het signaal zijn om in werk-modus te komen.

Luisteren naar allerhande muziekjes

Wanneer je niet de luxe hebt om in stilte te werken, kan muziek wél helpen om minder afgeleid te worden van allerlei achtergrondgeluiden. Verschillende studies komen tot dezelfde drie soorten muziekjes:

1. Ambient noise

Ambient noise kan het best vertaald worden als ‘omgevingsgeluid’. Het gaat om achtergrondgeluid met een constant ritme, zoals de regen, een knisperend haarvuur, het geluid van een rijdende wagen… Zwier ‘ambient noise’ maar eens door Google, je vindt beslist tal van voorbeelden.

2. Barokke klassieke muziek

Verschillende Amerikaanse universiteiten onderzochten welke muziek de concentratie en het humeur kunnen beïnvloeden. Allemaal concludeerden ze dat barokke klassieke muziek voor de ideale deuntjes zorgt. Dus: jaag gerust wat lichtgewicht klassieke barokmuziek door je koptelefoon, het is goed voor je brein.

3. Muziek met 60 of 70 beats per minute

Tijdens zittend werk heb je een hartslag van ongeveer 60 tot 70 slagen per minuut. Nu vinden je hersenen het best prettig om naar muziek te luisteren met dezelfde bpm (beats per minute); lichaam en muziek lopen hierdoor namelijk synchroon, en dat verhoogt de mogelijkheid om je te concentreren.

Onze tip? Kies voor barokke klassieke muziek met 60 tot 70 bpm. En maak het jezelf gemakkelijk door op Spotify, Apple music of op Youtube een playlist te kiezen in de categorie ‘music for studying’.

Succes!

Foto’s: getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier