Ochtendmensen blijken succesvoller, en zo word je er ook één

Hoewel we lekker uitslapen heerlijk vinden, blijkt dat vroeg opstaan niets dan voordelen heeft. En het is een trend om nog voor het ochtendgloren aan je dag te beginnen: meer en meer mensen doen het en beroemdheden pakken ermee uit dat ze in het holst van de nacht al aan het ontbijt zitten. Ochtendmens worden, is het ook iets voor jou?

Anna Wintour staat elke dag om 5.45 uur op om een uur te tennissen. Jack Dorsey, oprichter van Twitter, beweert dat hij elke dag om 5u30 opstaat, zodat hij nog even kan hardlopen en mediteren voordat hij aan zijn dag begint. Ook Oprah Winfrey, actrice Jennifer Aniston en vooral ex-first lady Michelle Obama (om 4.30 uur al uit de veren!) zijn extreem vroege vogels. En allemaal getuigen ze van een productief begin van de dag én een goed humeur. Dat willen wij ook wel, en daarom sprokkelden we 4 essentiële tips bij elkaar waarvan bewezen is dat ze helpen om vroeg én met het juiste been uit bed te stappen.

1. Kruip écht vroeger in je bed

We hebben het allemaal al eens onszelf beloofd: vanavond kruip ik vroeg in bed! Maar voor je het weet is het 22 uur en ben je nog steeds druk bezig. Daarna wil je natuurlijk nog wat ontspannen, want wie kruipt er nu meteen in bed na een drukke dag? Toch is het belangrijk om af en toe eens écht vroeg te gaan slapen. Dat ochtendhumeur is namelijk vooral het gevolg van een gebrek aan voldoende nachtrust. Een uurtje extra slaap doet vaak al wonderen.

2. You snooze, you lose

Het is zo verleidelijk om op die snoozeknop te duwen, maar je doet het beter niet. Ook je alarm vroeger zetten om nog wat te blijven liggen, is geen goed idee. Wees sterk en sta op vanaf het moment dat je wekker afgaat. Leg desnoods je wekker of gsm wat verder weg. Zo verplicht je jezelf om uit bed te komen. Dit trucje verkleint trouwens ook de kans je te overslapen.

3. Minder televisie

Je zou het misschien niet verwachten aangezien we al verschillende keren voor de tv in slaap zijn gevallen, maar het licht en de beweging van deze schermen houden ons langer wakker. Zet ze daarom elke avond op tijd uit en probeer je op een andere manier te ontspannen. Met een goed boek of podcast bijvoorbeeld. Daar word je veel sneller dromerig van.

4. Iets om naar uit te kijken

Probeer elke avond iets te bedenken om naar de volgende dag uit te kijken. Denk daaraan wanneer je de volgende ochtend wakker wordt. Het hoeft niet veel te zijn. Zolang het je maar zin geeft om (iets sneller) uit je bed te komen.

Vroeg opstaan? Daarom is het zo geweldig:

  • Je hebt de zonsopgang voor jou alleen.
  • Mensen die vroeg opstaan, staan optimistischer in het leven.
  • Het is bewezen dat mensen die vroeg opstaan ‘s avonds ook beter in slaap vallen (ook al gaan ze vroeger naar bed).
  • Rust! Geen telefoons, geen e-mails, geen lawaai… Enkel jij en je koffie.
  • Tijd om te plannen. ‘s Morgens heb je echt tijd om na te denken over je to-do-lijstje en weekplanning. ‘s Morgens (na je koffie wel) ben je sowieso ook het meest gefocust.
  • Voor de echte actievelingen: tijd om te sporten. Een halfuurtje sport = een energieboost voor de hele dag.
  • Minder stress. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat vroege vogels hun extra tijd benutten met sporten, waardoor de productie van cortisol afneemt en zodoende de stress vermindert.
  • Tijd om te ontbijten. In alle rust.
  • Minder psychische problemen (vooral bij vrouwen). Dat blijkt uit een onderzoek dat in The Journal of Psychiatric Research gepubliceerd werd; vrouwen die vroeg opstaan, lopen minder kans op een depressie, angststoornissen en stemmingswisselingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier