Voor studenten in de blok: 5 praktische slaaptips van een expert

Een nachtje doordoen of ’s ochtends heel vroeg opstaan? ’s Middags een dutje doen of ’s avonds wat vroeger stoppen? Bekende dilemma’s voor elke student in de blok. En niks is zo nefast voor de resultaten als te weinig of slechte slaap. Geert Doorlag, slaapexpert bij Auping, geeft blokkende studenten alvast vijf praktische slaaptips.

1. Ga niet rechtstreeks naar bed

“De blokperiode gaat bij velen gepaard met mentale stress. Het is goed dat studenten dat beseffen. Ben je klaar met blokken? Ga dan niet rechtstreeks naar bed, want je hebt zeker een uur nodig om de knop om te draaien. Studenten kunnen ontspannen door wat tv te kijken, maar het beste is eigenlijk om na een dag studeren een frisse neus te halen door een wandeling te maken. Licht bewegen helpt bij het opwekken van de slaap en om opnieuw los te komen.”

2. Herhaal de leerstof ’s avonds

“Net voor je wandeling is het ideale moment om de leerstof die je die dag verwerkt hebt, nog eens kort te herhalen. Daarbij is het wel belangrijk dat het puur om herhalen gaat. Voldoende en goede nachtrust zorgt ervoor dat je de geleerde stof zo goed mogelijk vastlegt en onthoudt. Maar, en dat is nog belangrijker, je ze later ook kan reproduceren.”

3. Sta 30 minuten vroeger op

“Op de dag van een examen is het goed om een half uurtje vroeger op te staan om de leerstof nog een allerlaatste keer te herhalen. Op die manier komt de geleerde stof ook in het kortetermijngeheugen terecht, zodat de materie op het examen zelf makkelijker uit de pen vloeit. Studenten moeten er wel rekening mee houden dat ze zeker niet moeten overdrijven met het vroeger opstaan, want voldoende nachtrust is minstens zo belangrijk.”

4. Nachtje doordoen: een don’t

“Ik kan alleen maar afraden om een hele nacht achter je boeken te zitten. Ten eerste blijft alles wat je overdag leert enkel tijdens de slaap vastgelegd in het langetermijngeheugen. Als je onvoldoende slaapt, zal je alles wat je hebt geleerd veel minder goed kunnen reproduceren tijdens het examen. Daar komt ook nog eens bij dat het essentieel is om fris aan het examen te beginnen, en voldoende slaap zorgt voor energie en focus. Uit onderzoek onder studenten aan de Nederlandse Universiteit Leiden blijkt dat studenten die de nacht voor een examen goed sliepen gemiddeld een punt hoger scoorden.”

5. Powernap: een absolute do

“Studenten zullen het graag horen: een powernap van tien à vijftien minuten is een aanrader. Zo’n kort en krachtig slaapje levert een heel goede bijdrage aan het concentratievermogen en verhoogt de energie en focus. Let wel op dat de powernap niet langer dan vijftien minuten duurt, want dan kom je in een diepe slaap. En dat is dan weer uiterst ineffectief. Een tip om je powernap binnen de perken te houden: drink net voor je jouw ogen sluit een koffie. Het duurt twintig minuten voordat het effect van de cafeïne merkbaar is, en dat is precies het moment dat je idealiter wakker wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier