Trend: snelwandelen is de ideale sport (en zo doe je het goed)

Toegegeven: het ziet er een beetje mal uit, zo’n snelwandelaar. Maar wie laatst gniffelt, best gniffelt. Want ‘brisk walking’ geeft je gezondheid een geweldige boost en is een stuk makkelijker dan hardlopen. Bovendien kan je vandaag nog beginnen als je een comfortabel paar sneakers hebt. Klaar om je nieuw verworven wandelhobby naar een hoger niveau te tillen?

Altijd en overal

Brisk walking is een matig intensieve sport voor alle leeftijden waarbij je er flink de pas in zet. Hoe snel je precies moet wandelen, hangt af van je conditie. Je moet nog lichtjes buiten adem volzinnen kunnen uitspreken, maar je mag niet meer kunnen zingen. Het doel is om minstens een halfuur per dag aan brisk walking te doen, of 3 keer 10 minuten per dag. Het goede nieuws is dat je er geen duur abonnement voor nodig hebt en dat je het altijd en overal kan doen. Al raden we geen kwakkelvoetpaden of verraderlijke offroad bospaadjes aan.

Lief voor je lijf

De overheidsinstantie Public Health England is zo overtuigd dat zij in een officiële studie Britse burgers van middelbare leeftijd aanraadt om aan brisk walking te doen. Het risico op blessures ligt dan ook een stuk lager dan bij hardlopen. Het vermindert je risico op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en zelfs darmkanker. En net zoals elke sport bevordert brisk walking je slaap en je humeur. Voor wie nog af te rekenen heeft met coronakilo’s is er ook goed nieuws: brisk walking stimuleert de vetverbranding. Hoe sneller en hoe langer je wandelt, hoe meer calorieën je verbrandt. En wie er echt stevig tegenaan wil gaan, kiest best ook nog eens voor een helling.

Niet voor slenteraars

Als je onder de 60 bent, zou je ongeveer 5 km/u moeten halen. Ter vergelijking: een normaal wandeltempo is ongeveer 4 km/u. Ben je al goed getraind? Vermijd dat je te veel in je comfortzone blijft en mik liever op 6,5 km/u. Ook je hartslag is een goede graadmeter. Je hartslag zou bij brisk walking ongeveer 50 tot 70% van je maximale hartslag moeten zijn. Voor iemand van 40 ligt dat maximum op ongeveer 180. Hopelijk kreeg je een fitbit voor kerst! Haal je niet meteen een hoog tempo? Geen probleem. Zoek een schema op internet en bouw rustig op.

Hoe doe je het juist?

  • Draag flexibele sportschoenen of sneakers en comfortabele kleren waarin je vrij kan bewegen.
  • Wandel 5 minuten aan een rustig tempo om op te warmen.
  • Stap met een rechte rug en trek je buik wat in zonder je adem in te houden. Leun niet voorover of naar achteren!
  • Je schouders zijn ontspannen.
  • Hou je hoofd recht en kijk niet naar beneden. Je kin moet parallel lopen met de grond zodat je nek en rug niet overbelast worden. Kijk voor je uit.
  • Ontspan je kaakbeen zodat je geen spanning opbouwt in je nek.
  • Hou niets in je handen tijdens het wandelen en buig je armen in een hoek van 90 graden.
  • Hou je armen dicht bij je lichaam en zwaai ze niet voor je borst maar naast je romp.
  • Je voeten en armen bewegen in de tegengestelde richting: als je rechtervoet naar voren gaat, moet je rechterarm naar achteren gaan.
  • Neem geen grotere stappen dan je gewend bent. Zet liever wat meer kleine stappen.

 

Beeld: Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier