Tijd voor actie: zo ben je helemaal klaar voor een prachtige herfst

Dat het herfst is, voel je ’s morgens meteen als je naar buiten stapt. Het tipje van je neus voelt een koudegolf passeren en je krijgt direct kippenvel. Een verkoudheid loert meedogenloos om het hoekje. Het is tijd om de zomer uit te zwaaien en je zomerse mindset te rebooten. Zo doe je dat!

Geniet van de frisse buitenlucht

 Ga minstens drie keer per dag naar buiten en haal even diep adem. Kijk om je heen en bewonder de natuur. De warme kleuren die je waarneemt geven kun je gebruiken in je interieur. Zo creëer je een cosy ruimte waarin je graag vertoeft als het buiten nog frisser wordt.

Vervang koude door warme lekkernijen

 Vanaf nu kun je weer genieten van hete chocolademelk met extra veel slagroom en – voor de liefhebbers – een scheutje likeur erbij. Een gekoeld roseetje remplaceer je door een glühwein en je verkoelend ijsje maakt plaats voor een royaal stuk dampende tarte tatin. De heimwee naar een zomerdag verdwijnt als sneeuw voor de zon, niet?

Change the menu!

 Haal snel de recepten voor spruitjes, paddenstoelen en verse appelmoes van onder het stof zodat je genoeg weerstand opbouwt om gezond en wel de winter te overbruggen. Tomaten en sla laat je beter staan, eet bijvoorbeeld vaker kool en pompoen want seizoensgroenten geven je lichaam de mineralen en vitamines die je op dit moment het meeste nodig hebt.

De zon is altijd aanwezig overdag, ook als je ze niet ziet

 De zon is je partner in crime voor de aanmaak van vitamine D. Je mag nog zoveel vette vis eten als je wil, zonder natuurlijk zonlicht sla je die belangrijke vitamine voor je botten gewoon niet op.

Blijf dus niet binnen tijdens je middagpauze maar geniet zoveel mogelijk van de laatste zonnestralen. Ze zijn er altijd, ook al is de hemel donkergrijs gekleurd. Hou je hand in de lucht en je ziet aan de schaduw op je hand waar de zon schijnt. Probeer het maar!

Nevenwerking waarop we niet zitten te wachten

 In dit seizoen vallen de bladen van de bomen en heb je vaak meer last van haaruitval. Is dit puur toeval of heeft het ene toch iets met het ander te maken? Eigenlijk wel. De oorzaak van al dat haar in je doucheputje is gebrek aan zonlicht. Je maakt minder melatonine aan waardoor je haar broos en breekbaar wordt. Gebruik daarom regelmatig een haarmasker en was het met een milde shampoo.

Voor bomen geldt ongeveer hetzelfde principe: zonder zon krijgt de boom niet genoeg voedingsstoffen binnen en slaat hij alle voedsel die nog in de bladeren zit op als wintervoorraad. De blaadjes vallen daardoor af.

Niet getreurd, het is een tijdelijk verschijnsel en je haar wordt in de lente terug sterker en voller. En de bomen krijgen opnieuw een weelderig bladerdek. Zo kun jij in de zomer weer genieten van dat lekkere rosétje in de schaduw van een grote eik.

Tekst Dominique Lips Beeld getty images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier