Waarom chaotische en luie mensen in feite geniaal en creatief zijn

Ben je vaak chaotisch? Is organiseren niet je sterkste kant? Of is je kamer/bureau een rommeltje en denkt je omgeving daarom dat je lui bent? Schuif de criticasters vlug even deze post onder ogen, want volgens Johannes Haltiwanger van Elite Daily worden rommelige mensen onterecht als lui bestempeld. Ze zijn integendeel geniaal en geweldig creatief! 

Ziehier zijn 3 redenen waarom het helemaal oké is om ongeorganiseerd en chaotisch te zijn.


1. Je laat je leven niet dicteren door iets wat toch geen zin heeft

Haltiwanger gelooft dat het handig en zelfs noodzakelijk is om netjes en georganiseerd te zijn. Maar dat we anderzijds ook leren aanvaarden dat de dingen niet netjes en opgeruimd blijven: alles vervalt vroeg of laat terug in de chaos. Ruim je bijvoorbeeld je kamer op, dan is je kamer wel netjes maar tezelfdertijd heb je ook voor meer chaos gezorgd door de afvalberg te vergroten.

“En net daarom hebben chaotische mensen het licht gezien; ze begrijpen dat hun leven niet gedicteerd hoeft te worden door te streven naar iets wat zinloos is”, zei hij.

2. Je vindt inspiratie in de chaos

Veel beroemde en succesvolle mensen staan erom bekend warhoofden te zijn.  Roald Dahl, J.K. Rowling en zelfs Albert Einstein maakten er een rommeltje van.

In A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder zeggen auteurs Eric Abrahamson en David H. Freedman het volgende: “Op een rommelig bureau zien we dat de belangrijke dingen bovenaan en in het zicht liggen. De onbelangrijke dingen verdwijnen in de chaos, ergens onderaan waar je het niet ziet. Perfect logisch eigenlijk.”

En uit een studie van Kathleen Vohs van de Universiteit van Minnesota blijkt bovendien dat een rommelige omgeving bevorderlijk is voor de creativiteit.  “In een rommelige omgeving kom je los van tradities en heersende gedachtes, en daardoor kun je tot nieuwe – revolutionaire –  inzichten komen”, zegt ze. “Ligt alles netjes op z’n plaats en is je kantoor een toonbeeld van orde, dan zal dat eerder aanmoedigen om op veilig te spelen en conservatief en behoudend te denken.”

3. Je bent moedig en spontaan

In plaats van zich zorgen te maken over kleine details, hebben rommelige mensen de neiging om zich te concentreren op het grotere plaatje. Meer zelfs: chaotische mensen zouden graag al hun tijd en aandacht richten op hetgeen belangrijk is, in plaats van tijd te moeten verspillen aan onbelangrijke zaken. Volgens Haltiwanger ben je daardoor ook meer avontuurlijk dan de georganiseerde medemens en durf je ook vaker een risico nemen. Je bent met andere woorden moedig en spontaan.

Haltiwanger besluit dat er niets mis is met netjes en georganiseerd zijn, maar er is ook niets mis met chaotische en rommelige mensen. Gebruik je rommelige omgeving als inspiratiebron en hoewel het belangrijk is een zeker evenwicht te vinden tussen chaos en orde, is het niet nodig om te piekeren over opruimen en organiseren.

“In een rommelig leven schuilt eenvoud en schoonheid, en dat is precies de reden waarom het zo’n creatieve en geniale individuen voortbrengt”, besluit hij.

En zo hoor je het ook eens van een ander!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier