Claudia samen met mama Bernadette. “Heb je je mama nog, verwen haar dan vandaag, maar vier haar ook op andere dagen.” (GF)

Wanneer Moederdag niet zo’n leuke dag is: tips van Claudia Van Avermaet

Moederdag is een fijne gelegenheid om je mama te laten weten wat ze voor je betekent. Het is een dag om haar te bedanken voor de goede zorgen voor jou en alle liefde die ze geeft. Maar wat als Moederdag niet zo’n leuke dag voor je is? Voor sommigen van ons brengt deze dag ook een gevoel van rouw en verlies met zich mee. Het kan een dag zijn waarop het gemis van je mama extra voelbaar is. Deze tips helpen je Moederdag vieren op jouw manier.

Niemand kan je mama vervangen, maar er zullen zeker vrienden of familie zijn die je gevoelens begrijpen. Je kan met hen unpluggen: ga rustig wandelen in de natuur met hen, zodat je je hart kan luchten en je gevoelens kan uiten. Ben je liever alleen? Zoek voor jezelf een rustig plekje en doe een paar ademhalingsoefeningen. Het zal je rust brengen en zorgen voor meer ruimte in je hoofd.

Wees lief voor jezelf

Geef jezelf vandaag een dosis selfcare, wat dit ook voor jou mag zijn. Misschien heb je zin om te sporten, kook je favoriete maaltijd, trakteer jezelf op een boeket bloemen, geniet van een heerlijk bad, ga naar een yogales, … Geef jezelf de ruimte en de tijd vandaag. Het is niet raar om je verdrietig, boos of alleen te voelen. Alles mag, leer vooral luisteren naar wat jij wil. Wees niet zo streng voor jezelf.

Schrijf een brief aan je mama

Soms wil je gedachten en gevoelens opschrijven. Noteer hoe jij je voelt. Het kan je helpen op sommige dingen te helpen verwerken. Neem oude fotoboeken, die je herinneren aan haar. Laat deze foto’s naast verdriet ook ruimte brengen voor dankbaarheid. Leg je brief op een mooie plek voor later.

“Alles mag, leer vooral luisteren naar wat jij wil. En wees niet zo streng voor jezelf”

Doe iets voor anderen

Het kan helpen om kaartjes te schrijven voor anderen om wie je geeft. Dat kan je oma zijn, of misschien de zus van je mama of haar beste vriendin. Of misschien is er wel iemand anders vandaag die belangrijk voor je is. Je kan voor hem/haar ook een kaartje schrijven.

Zoek lotgenoten op

Misschien helpt het om iemand op te zoeken die hetzelfde heeft meegemaakt. Ze kunnen je helpen om je extra steun te geven. Dan zijn woorden soms zelfs niet nodig, maar is het gewoon fijn om bij deze mensen te zijn.

Moederdag betekent dan ook een knuffel voor iedereen:

Voor mensen die hun mama kwijt zijn

Voor mensen die nooit een mama hebben gehad,

Voor mensen die graag mama hadden willen zijn,

Voor mama’s die hun kind zijn verloren,

En voor iedereen die het geluk heeft om zijn/haar mama dichtbij te hebben op deze Moederdag: verwen haar vandaag en vier haar veel vaker dan enkel op Moederdag.

Geniet van deze dag!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier