Handig om te weten: wat is nu eigenlijk de beste tijd om te sporten?

Of je nu ’s morgens, ’s middags of ’s avonds sport, je zal er sowieso baat bij hebben. Maar wat is nu het beste tijdstip om het meest uit je workout te halen? Het tijdstip waarop je sport, heeft namelijk wel degelijk een invloed op het resultaat van je sportsessie.

Wil je afvallen?

Dan kun je best ’s ochtends vroeg sporten. Het Amerikaanse Council on Exercise deed de test en kwam tot de conclusie dat wie snel na het ontwaken een workout start, uiteindelijk veel meer – en consequenter –  beweegt en sport dan iemand die op een ander tijdstip sport.

Uit een studie gepubliceerd in het vaktijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise blijkt bovendien dat je na een workout van 45 minuten minder honger hebt, en dus minder eet. En nog een bijkomend voordeel: de ochtendsporters waren ook gedurende de rest van dag veel actiever én ze maakten gezondere keuzes als het over voeding ging. Verder bleek ook nog dat het metabolisme dankzij de workout ’s morgens een boost kreeg waardoor het lichaam gedurende de dag de calorieën die het binnenkreeg meteen ook efficiënter verbrandde. Sport is ten slotte ook nog ideaal om stress te verminderen. Sport je ’s morgens, dan ben je stressbestendiger en aangezien ook stress een invloed heeft op je gewicht, heb je twee keer gewonnen: minder stress en minder kilo’s. Enig nadeel: je moet ’s morgens wel uit je bed geraken! Hou je niet van sporten na het wakker worden, dan kies je gewoon beter een ander tijdstip voor je workout. Veel kans dat je goede voornemens om meer te sporten vlug zullen wegebben als je het gruwelijk vindt om vroeg uit je warme bed te moeten stappen. Geniet dan liever van een extra uurtje slaap ’s morgens, en plan je workout op een ander tijdstip, zo hou je het langer vol én je hebt toch gesport.

Wil je sterker worden?

Sporten tijdens de namiddag en ’s avonds heeft immers ook heel wat voordelen. Een studie van de Chronobiology International toont aan dat het hormoon testosteron piekt tussen 14 en 18 uur, waardoor je meer energie hebt, je lichaam optimaal werkt en je meer uithoudingsvermogen hebt. Je zal het sporten dus langer volhouden, en aan een hoger tempo.

Als je sterker wil worden, dan ga dus je best in de late namiddag of de vooravond aan de slag. Vooral voor krachttraining – ook heel belangrijk om af te vallen! – is dit een ideaal tijdstip.

Na het werk aan sport doen, is ook de ideale manier om alle stress van de dag van je af te schudden.

Conclusie

’s Morgens doe je beter aan cardio, ’s namiddags en ’s avonds aan krachttraining of behendigheidsporten. ’s Morgens zal je lichaam misschien efficiënter gewicht verliezen, maar ’s avonds kun je langer en intenser sporten. Maar bedenk vooral dat het allerbelangrijkste is dat je beweegt, welk tijdstip je ook kiest.

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier