Wat linkshandigheid zegt over je persoonlijkheid en je gezondheid

Linkshandig? Het dominant gebruik van de linker- of rechterhand zegt iets over je persoonlijkheid en je gezondheid. Ziehier 7 verrassende feiten die anders zouden zijn voor linkshandigen.

Hoewel het op school al lang niet meer afgeleerd wordt om ‘met de verkeerde’ hand te schrijven, dan heb je wellicht andere obstakels te overwinnen: je leeft immers in een wereld gericht op rechtshandigen. Denk aan het bespelen van muziekinstrumenten, een schaar gebruiken, handwerken, keukenbenodigdheden… Ongeveer 1 op de 10 mensen is linkshandig, dus de lefties zijn duidelijk in de minderheid. En alsof dat nog niet genoeg is, lezen we op de Huffington Post dat linkshandigheid ook een invloed te heeft op je persoonlijkheid en je gezondheid.

1. Linkshandigheid heeft een invloed op je mentale en fysieke gezondheid

Uit studies blijkt dat linkshandigen vaker psychoses hebben. Als het gaat om depressies of bipolaire stoornissen, is er weinig verschil tussen links- en rechtshandige mensen. Maar bij aandoeningen als schizofrenie bijvoorbeeld zijn er 40% méér linkshandigen die hieraan ten prooi vallen.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat lefties een hoger risico hebben op dyslexie, ADHD en leerproblemen. Wellicht heeft dit de maken met de manier waarop de hersenen bepaalde verbindingen maken en het verschil in gebruik van de rechter- en linkerhelft van het brein.

Maar: goed nieuws ook want uit de studies is ook gebleken dat linkshandigen minder kans hebben op artritis en maagzweren.

2. Linkshandigen zouden een ander gehoor hebben

Het Georgetown University Medical Center kwam na onderzoek tot de vaststelling dat mensen die hun linkerhand gebruiken terwijl ze naar iets luisteren, bepaalde geluiden op een andere manier horen. Alles heeft opnieuw te maken met het gebruik van de verschillende hersenhelften: de linkerkant – die de rechterhand controleert – is beter in het detecteren van snel veranderende geluiden, terwijl de rechterkant van de hersenen – die de linkerhand controleert – makkelijker traag veranderende geluiden en tonen hoort. Deze resultaten kunnen nuttig zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld spraakstoornissen.

3. Linkshandigen zijn altijd al in de minderheid geweest

Rechtshandigheid is geen modern fenomeen; uit onderzoek blijkt dat ook de neanderthalers in hoofdzaak rechtshandig waren.

4. Linkshandigen zijn creatiever

Vaak wordt beweerd dat linkshandigen creatiever én innovatiever zijn, en volgens een onderzoek gepubliceerd in het gewichtige American Journal of Psychology is dat inderdaad zo. Linkshandigen zouden zich daarom meer aangetrokken voelen tot een beroep dat met kunst, muziek, sport en technologie te maken heeft.

5. Veel Amerikaanse presidenten zijn linkshandig

President Obama, Bill Clinton, George H.W Bush, Gerald Ford, James Garfied, Harry Truman…. allemaal linkshandig! Naar verluidt was ook Ronald Reagan linkshandig, maar hij zou dat op school afgeleerd hebben.

6. Linkshandigheid kan een voordeel zijn bij sport

Golf, tennis, boksen, baseball…omdat je als linkshandige net iets anders tewerk gaat, kun je je tegenstander verrassen en ligt de overwinning binnen, euh, handbereik!

7. Linkshandige mensen zouden vlugger schrikken

Volgens de Britisch Psychological Society kun je linkshandige mensen vlugger schrik aanjagen dan rechtshandigen. Geen idee waarom we dat zouden willen doen, maar de oorsprong van zoveel schrik zou opnieuw te maken hebben het gebruik van de linker- en rechterhelften van de hersenen. Uit de studie – waarbij de deelnemers naar een fragment uit de film Silence of the Lambs moesten kijken – bleek ook dat linkshandigen vlugger en vaker last hebben van posttraumatische stress.

Linkshandig en herken je een aantal van deze problemen en voordelen? Laat het ons weten!

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier