Armedangels lanceert limited edition T-shirt in strijd tegen onrechtvaardigheid van fast fashion

De bewustwordingsweek rond duurzame mode, Fashion Revolution Week, komt er weer aan (18 tot 24 april). Om dit de verdiende aandacht te geven lanceert het Duitse fair fashion merk ARMEDANGELS voor het vijfde jaar op een rij een limited edition T-shirt van 100% biologisch katoen. Alle opbrengsten gaan integraal naar The National Garment Workers Federation in Bangladesh. 

Geen duurzame mode zonder aandacht voor textielarbeiders

De mode-industrie is gericht op schoonheid, maar de arbeidsomstandigheden zijn dit vaak allerminst. Tijdens de Fashion Revolution Week herdenken we de verschrikkelijke instorting van de fabriek op 24 april 2013 rond het Rana Plaza gebouw in Bangladesh. Anno 2022 worden arbeiders nog steeds onrechtvaardig behandeld, gebogen over naaimachines in onhygiënische en gevaarlijke omstandigheden. Dit is de prijs van fast fashion.

Maar zo hoeft het niet te zijn. ARMEDANGELS zweert erbij de mode niet ten koste hoeft te gaan van een ander. Zij kennen hun leveranciers. Elk kledingstuk wordt gemaakt onder omstandigheden waarin arbeiders veilig zijn en boven het wettelijk minimumloon worden betaald.

Sluit je aan bij de revolutie

Dit jaar heeft de Duitse fair fashion pionier hun Fashion Revolution tee opnieuw ontworpen, met een verwijzing naar de Rana Plaza fabriek (coördinaten) en de onaanvaardbare gevolgen van fast fashion. Voor het vijfde jaar op een rij wordt 100% van de opbrengsten gedoneerd aan de NGWF, The National Garment Workers Federation. Deze organisatie steunt textielarbeiders door juridische stappen te nemen tegen late verloning en ongerechtvaardigd ontslag en zet zich actief in voor meer vrouwenrechten in Bangladesh.

Directe (positieve) impact maken, doe je zo

Vorig jaar zamelde ARMEDANGELS maar liefst € 25.000 in voor de NGWF. In de loop der jaren heeft dit geresulteerd in meer dan € 430.000 aan schadevergoedingen voor de textielarbeiders. En dat is nog niet alles:

  • 216 arbeiders kregen hun job terug
  • 352 arbeiders hebben de voordelen van een opleiding gekregen
  • 413 werknemers ontvingen een schadevergoeding
  • Er lopen 751 rechtzaken

Ik moest ontslag nemen uit de fabriek om voor mijn ouders te zorgen. In de plaats van verdiend verlof en ontslagvergoedingen, werd ik behandeld als een vervangbaar onderdeel in de kledingproductiemachine. Met de hulp van NGWF en Rechtsbijstand kon ik de behandeling betalen die mijn ouders zo hard nodig hadden. Ik ben nu weer aan het werk. Lang leve mensenrechten voor kledingarbeiders!”

-Mst. Moyri, 28  

Verkoopsinformatie

De T-shirts zullen uitsluitend online te koop zijn, via armedangels.be vanaf 18 t.e.m. 24 april en zullen verkocht worden voor € 39,90. Als statement zullen ze ook in levende lijve te bewonderen zijn op de catwalk van het Fair Fashion Fest in Gent, op zondag 24 april om 16u30. Wil je erbij zijn? Meer info vind je hier.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier