Waarom de ideale garderobe uit 37 kledingstukken bestaat (en hoe je dat zelf voor elkaar krijgt)

Kom je tijdens een dagje shoppen vaak in de verleiding om zomaar het eerste het beste aan te schaffen, om tot de conclusie te komen dat je trotse aankoop compleet vloekt met wat je al in je kast hebt hangen. Enter de capsulecollectie: de ideale garderobe die uit 37 stukken bestaat en alles omvat wat je nodig hebt. En alles past bij elkaar.

Het principe

Drie maanden lang draag je alleen maar kleren uit een garderobe die je van tevoren samenstelde. Alle items passen bij elkaar en zijn mooie kwaliteitsstukken die ook je graag draagt. Die basisgarderobe vul je dan aan met enkele seizoensgebonden extra’s. Bedoeling is dat je daarbij voor elke gelegenheid een outfit hebt (dus zowel voor een dag op kantoor als om te gaan stappen met vriendinnen).

Zo begin je er aan:

– Ruim eerst je kleerkast op, bekijk elk kledingstuk goed, pas het misschien nog eens, bepaal of je het nog wil dragen en hoe je het kan combineren.

– Kledingstukken die seizoensgebonden zijn, leg je op een stapeltje apart (dus vier verschillende stapels: lente – zomer – herfst – winter).

– Bekijk de basisgarderobe die je na het opruimen en selecteren nog over hebt heel erg kritisch: is het nog niet versleten, is het nog in de mode en kun je het onderling combineren met andere stukken uit de selectie.

– Opgelet: ondergoed, sportkledij, werkkledij en alle andere ‘bijzondere’ kleren maken geen deel uit van je capsulecollectie. Deze hou je dus apart. Ook handtassen en andere accessoires tellen niet mee.

– Heb je alles geselecteerd en ben je tot een kleine basiscollectie gekomen? Bekijk dan wat er nog ontbreekt en welke stukken bijvoorbeeld aan vervanging toe zijn. Een mooie reden om te gaan shoppen om die specifieke item in huis te halen.

Vul je capsulecollectie aan

De regel wil dat je capsulecollectie uit ongeveer 37 stuks bestaat. Denk bijvoorbeeld: 10 paar schoenen, 7 rokken en broeken, 14 bovenstuks, 3 jurkjes en 3 jassen. Ben je geen liefhebber van jurken dan zal je persoonlijke collectie wellicht meer broeken bevatten. Hou je van schoenen, dan heb je er daar ook meer van (ten nadele dan wel van iets anders uit je garderobe).

Of zo’n collectie nu saai is? Helemaal niet! Je vult je basiscollectie immers elk seizoen aan met trendy, modegebonden stukken. Hou wel rekening met de volgende regel: voor elk basisstuk dat je extra aan je capsule toevoegt, dient er eentje verwijderd te worden.

Wees niet te streng

Een capsulecollectie samenstellen, is niet makkelijk en het hoeft ook niet perfect te zijn. Misschien kun je absoluut niet zonder 40 stukken, of zit je basiscollectie gewoon qua stijl en onderlinge combinatiemogelijkheden nog niet goed? Wees in dat geval zeker niet te streng op jezelf: het kan soms jaren duren vooraleer je perfecte capsule op punt staat! Maar je bent hoe dan ook al die tijd bewust bezig met je garderobe, en dat is de bedoeling. Succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier