De modeweek van Lut

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden.

De C van Coco Chanel en camelia

Een gigantische camelia was de blikvanger op de show van Chanel. Niet verwonderlijk: deze vroege bloeier was de lievelingsbloem van Coco Chanel en is tot op heden een vaste waarde binnen de collectie. Ook in deze collectie was de camelia alomtegenwoordig. Creatief directeur Virginie Viard verwerkte de bloem als motief in klassiek ogende zwart-wit mantels en lange jurken, als gebreid motief in panty’s, als driedimensionale applicatie op jassen en pulls, als broche of als juweel.

Ook parels waren in overvloed aanwezig, net als mantelpakjes die een jonge twist kregen door de rok te vervangen door een bermuda. We noteerden ook invloeden uit de sixties en seventies. Viart liet de sfeer van de collectie ook vastleggen door het fotografen-duo Inez&Vinoodh – Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin – die een video maakten met Japanse actrice Nana Komatsu in de hoofdrol. Dit leverde prachtige beelden op van Nana, onder meer op een nostalgische paardenmolen.

www.chanel.com

10 jaar Glenn Martens voor Y/Project

In 2013 werd Glenn Martens creatief directeur van Y/Project, toen nog een kleinschalig, relatief onbekend label met een donkere esthetiek, eigen aan de stichter Yohan Serfaty die vroeg overleed. In 10 jaar tijd maakte Glenn Martens van Y/Project een toonaangevend label waarbij avant-garde denim een belangrijke plaats inneemt. Ook verwijzingen naar de architectuur en de kunst van zijn geboortestad Brugge zijn soms aanwezig in zijn werk, letterlijk en figuurlijk gebracht met een twist. Zijn creatieve, gesofistikeerde interpretaties van de jeans worden de laatste jaren vaak gekopieerd. Dat Glenn de jeans op een hoogstaand designerniveau kan brengen, was ook Diesel niet ontgaan. Om het jeansmerk weer relevant te maken, werd Glenn Martens een paar seizoenen geleden aangesteld als creatief directeur, een job die hij blijft combineren met zijn creaties voor Y/Project. Zijn tien jaar bij Y/Project vierde hij afgelopen week met een sterke collectie die een mooi overzicht gaf van het fenomenale traject dat deze talentvolle Belg afgelegd heeft. Denk kleren die je op verschillende manieren kan dragen dankzij drukknopen en andere elementen, jeans met allerlei uitsnijdingen maar ook super-elegante lange jurken. Nieuw was het borduurwerk, zoals wollen mantels, versierd met borduurwerk van uitgerafelde jeans. Bij Glenn Martens kan een schalkse knipoog nooit ontbreken. Ditmaal waren het de verknipte pornografische beelden die gebruikt werden als print. Mode hoeft niet bloedserieus te zijn om te boeien.

www.yproject.fr

Naar de manège met Stella

Stella McCartney heeft iets met paarden, al haar hele leven lang. Dat merk je aan de beelden die ze post van haar zorgeloze kindertijd, met Beatle-daddy Paul te paard, samen met wijlen mama Linda van wie ze de paardenmicrobe erfde en zelf doorgaf aan haar kinderen. Haar show in Parijs had plaats in de manège van de Ecole Militaire in Parijs. Zeven paarden lieten op commando van de gerenomeerde paardenfluisteraar Jean-François Pignon allerlei kunstjes zien. Met dit spektakel op de achtergrond, defileerden de modellen met creaties die vaak een link hadden met paarden, zoals de paardenprints, het vlekkenmotief van het Appaloosa paardenras en aardse tinten die Stella deden denken aan Harmony, haar eerste paard. De laarzen waren gebaseerd op de rijlaars en uiteraard uitgevoerd in vegan leder. Ecologie is immers hét stokpaardje van Stella McCartney.

www.stellamccartney.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier