De modeweek van Lut

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden.

Een sjaal als een schilderij

In september 2022 lanceerde het Belgische breigoedlabel Wolvis in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten van Gent (MSK) vier sjaals voor de 225ste verjaardag van het museum. Deze lente komt er een vervolgverhaal. Wolvis brengt nu zes pastelkleurige sjaals in katoen uit, ideaal voor de lente. Iedere sjaal is genoemd naar een werk uit de vaste collectie van het Museum en ook het kleurenpalet stemt ermee overeen. Net als in de wintercollectie zijn de prints op de sjaals gebaseerd op het grondplan van het museum. De sjaals zijn vanaf midden april verkrijgbaar op wolvis.be en via de museumshop van het MSK.

www.wolvis.be

Dior : a passage to India

Dior gaf de voorbije week een modeshow in India. Het idee erachter was om de artisanale knowhow van het borduuratelier waarmee het modehuis samenwerkt, in de kijker te plaatsen. Het werd een collectie tussen oost en west, met rechte jurken die geïnspireerd waren op de sari en op andere traditionele Indische kledij. Zijden stoffen in uitgesproken kleuren zoals groen, geel, roze en paars primeerden, in effen versie of versierd met traditioneel borduurwerk. Het was de keuze van Maria Grazia Chiuri, de creatief directeur van Dior, om een show in India te geven. Chiuri werkt al decennialang met het Indische atelier samen, al toen ze nog bij Fendi aan de slag was. Er zit ook een ethische kant aan het verhaal : aan het borduuratelier is immers een school verbonden die meisjes opleidt en ze zo zelfredzaam maakt.

www.dior.com

Ode aan de Britse traditie

De Japanse keten Uniqlo werkt al verschillende seizoenen samen met J.W. Anderson, de Britse ontwerper die naast zijn gelijknamige collectie ook creatief directeur van het Spaanse luxelabel Loewe is.

Deze lente zet hij voor Uniqlo een collectie neer die gebaseerd is op de traditionele sportuniformen van Britse universiteiten. Denk polo’s, cricket cardigans, tennisrokjes en marineblauwe blazers, parka’s, shorts en polojurken. Tijdloze items in een frisse samenstelling van katoen en linnen, enerzijds, en technische materialen, anderzijds. Kortom, een betaalbare collectie met sterke basisstukken om te hebben en te houden.

www.uniqlo.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier