De modeweek van Lut: Over hondjes, poëzie en folk.

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden. Elke vrijdag deelt Lut de hoogtepunten uit ‘haar modeweek’. Deze week: de mannenmode winter 2023-2024.

Eerste show van Jan-Jan Van Essche op Pitti Immagine in Firenze

Deze week werd de aftrap van de mannenmodeweken gegeven in Firenze waar tweemaal per jaar de Pitti Immagine Uomo plaatsvindt. Tijdens dit belangrijke mode-event gaf de Belgische ontwerper Jan-Jan Van Essche zijn allereerste modeshow ooit. Het werd een schitterend, authentiek drieluik rond mode, dans en muziek.

Dat Jan-Jan Van Essche uitgenodigd werd door Pitti, is geen toeval. Al meer dan 10 jaar ontwerpt deze talentvolle designer duurzame, genderneutrale collecties die helemaal de huidige tijdsgeest belichamen. Alles draait rond nobele materialen – vaak uit Japan –, subtiele kleuren en een uitgepuurde vormentaal die nu eens oosters en dan weer Afrikaans aandoet. Elke collectie bevat een aantal handgeweven stuks die in het eigen atelier in Antwerpen geweven worden. Jan-Jan Van Essche maakt er een punt van om die artisanale traag-maar-mooie kant van de mode te bewaren. Ook voor zijn show nam hij de tijd. Het werd een drieluik: een show met mannen en vrouwen die even gracieus zijn gelaagde silhouetten droegen, gevolgd door een dans performance in kleren uit de collectie.

De choreografie was speciaal voor de show gemaakt door Sidi Larbi Cherkaoui, met wie Jan-Jan Van Essche vaak samenwerkt. Tijdens het derde luik, een optreden van de Japanse Taiko-drummer Tsubasa Hori, namen de modellen plaats in de zuilengalerij van het sfeervolle klooster Santa Maria Novella. Kortom, een beklijvende show die de bekendheid van deze getalenteerde ontwerper wellicht een enorme boost zal geven.

Trends voor komende winter 2023-2024

Ecologie, artisanale en folk- invloeden en grote klassiekers vormen de rode draad doorheen het grote aanbod op Pitti Uomo. Duurzame en gerecycleerde materialen worden steeds belangrijker, naast upcycled kledij, maar ook tijdloze, degelijke evergreens zoals de duffelcoat en mooie tweed-pakken en jassen zullen volgende winter het mooie weer maken. Folk-invloeden van overal geven eveneens present, al dan niet op basis van authentieke artisanale stoffen.

Een hond als ultiem modeaccessoire

Voor het eerst in de geschiedenis pakt Pitti Uomo uit met Pitti Pets, een mini-beurs in de beurs volledig gewijd aan accessoires voor huisdieren. Denk fraaie tassen om je viervoeter mee te nemen op shoppingtocht, designmanden van Paola Navone, gebreide truitjes, regenjasjes met de bijhorende jas voor het baasje – twinning met je huisdier wordt de nieuwe trend – en zelfs trouwpakjes voor wie een huwelijk wil arrangeren tussen zijn hond en die van een bevriend baasje. Gekker wordt het niet.

Modejournaliste Lut Clincke staat op met mode en gaat ermee slapen. Ze volgt de modeweken op de voet, bezoekt internationale modebeurzen en mocht al heel wat grote modenamen interviewen, van Jean Paul Gaultier over de Zes van Antwerpen tot Karl Lagerfeld. Met een frisse, verwonderde en nieuws-gretige blik blijft ze de modehorizon afspeuren, op zoek naar boeiende, serieuze of luchtige modenieuwtjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier