De modeweek van Lut: van fake leeuwen tot charleston

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden.

Natan x Christophe Coppens

Het Belgische couturehuis Natan stelde zijn zomercollectie voor in Parijs. Het werd een heel kleurige, uitbundige collectie, met een speelse twist die ongetwijfeld te maken heeft met de samenwerking tussen het huis Natan en creatieve duizendpoot Christophe Coppens. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van zijn modehuis nodigde couturier Edouard Vermeulen Christophe Coppens uit om een jaar lang aan het creatieve roer van Natan te staan. Dit is niet de eerste samenwerking tussen beide Belgische ontwerpers: 25 jaar geleden ontwierp Christophe Coppens al accessoires voor Natan. Hij kent dus de codes van het huis. Christophe Coppens, die een jarenlange ervaring heeft als ontwerper, kunstenaar en scenograaf, zal ook het beeld bepalen van de Natan-boetieks en van de campagnefoto’s en -video’s. Het resultaat is een ware verjongingskuur die modehuis Natan toekomstproof zal maken.

www.natan.be

Elsa’s fake leeuw

De voorbije dagen vond de haute coutureweek in Parijs plaats. Een van de meest besproken defilés was dat van Schiaparelli. Er was namelijk een fake leeuwenkop te zien, waardoor het modehuis beschuldigd werd van het promoten van de jacht. Die kritiek had creatief directeur Daniel Roseberry niet zien aankomen. Zijn inspiratiebron was immers de Divina Commedia van Dante. Hij bouwde zijn collectie op rond de hel, het vagevuur en het paradijs. Volgens Roseberry kan het een niet zonder het andere, er is geen vreugde zonder zorgen, en geen blijdschap en verwondering om de creatie zonder de pijn van de twijfel, een punt dat hij projecteerde op zijn eigen werk en op dat van Elsa Schiaparelli, de legendarische ontwerpster die graag buiten de lijntjes kleurde en haar collecties kruidde met humor en surrealisme. Niets is wat het lijkt bij Schiaparelli. De leeuw was dus pure fantasie. Schiet dus niet op de ontwerper.

www.schiaparelli.com

Dior: flash-back naar de roaring twenties

Voor haar nieuwe haute couturecollectie inspireerde Maria Grazia Chiuri, artistiek directeur voor de vrouwencollecties van Dior, zich op Josephine Baker. Deze Afro-Amerikaanse zangeres, danseres en activiste ruilde mid jaren twintig van de vorige eeuw haar thuisland voor het bruisende, kosmopolitische Parijs. Josephine Baker werd er het stijlicoon van haar tijd. Ze stond voor de glamour en moderniteit die zo eigen was aan de jaren twintig van vorige eeuw. De Dior-collectie is dan ook doordrongen van nostalgie, maar ook van pure elegantie en glamour. Denk veel goud en schitterende charlestonjurken met franjes, maar ook androgyne pakken en veel doorkijkjes, met een knipoog naar de Folies Bergère waar Josephine zo vaak optrad.

www.dior.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier