De modeweek van Lut

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden.

Dior: ode aan sterke vrouwen

Sterke vrouwen vormen de rode draad doorheen het creatieve verhaal van Maria Grazia Chiuri, artistiek directeur van de vrouwencollectie van Dior. De inspiratiebronnen van dit seizoen zijn niemand minder dan de Franse zangeres Edith Piaf, de zangeres/actrice Juliette Gréco en Catherine Dior, verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog en jongste zus van Christian Dior.

De wintercollectie baadt in de sfeer van de jaren veertig en vijftig, wat een vrij donker kleurenpalet oplevert. De late jaren veertig en de fifties zijn ook de jaren waarin Christian Dior furore maakte. De bloemmotieven die zo eigen waren aan zijn stijl, werden nu verweven met lurex, wat ze letterlijk en figuurlijk meer glans gaf. Ruiten waren eveneens sterk aanwezig, met accenten van rood, groen en blauw, naast talrijke elegante variaties op de zwarte jurk die wellicht binnenkort te zien zullen zijn op de rode loper.

www.dior.com

Dries Van Noten: liefde voor mooie materialen

De kracht van het contrast in perfecte balans gebracht, het is één van de grote talenten van Dries Van Noten. Een ander talent van hem is zijn uitgesproken gevoel voor mooie, artisanale materialen die vaak volgens eeuwenoude tradities gemaakt zijn, maar ook voor hightech stoffen.

Dit seizoen goochelt hij met mannelijke en vrouwelijke elementen. Denk krijtstreep- en visgraatmotieven in degelijke wollen stoffen van traditionele Britse weverijen enerzijds en stoffen met handgeschilderde bloemen of prachtig borduurwerk anderzijds. Of Franse artisanale kant, op een heel eigentijdse manier verwerkt. Soms gaven de stoffen de indruk dat ze al een heel leven achter de rug hadden: motieven leken vervaagd, kleuren leken verschenen. We noteerden ook veel gelaagde silhouetten, zoals de omkeerbare mantel met kunstig gedrapeerde lagen van zijde. Klassiekers zoals effen wollen mantels werden deels gepimpt met gouden penseelstreken zonder dat het kitscherig werd. Alleen grootmeesters verstaan de kunst van het doseren.

www.driesvannoten.com

Dalí en Paco Rabanne: match in heaven

Julien Dossena, creatief directeur van Paco Rabanne, ontwierp een collectie die geïnspireerd is op de vriendschap tussen Paco Rabanne en zijn landgenoot Salvador Dalí . Een aantal schilderijen van Dalí , waaronder “Zonnetafel” uit 1935, werden gebruikt als print. De collectie was tegelijk een ode aan de onlangs overleden Paco Rabanne. Dossena experimenteerde met materialen, net zoals Rabanne dit altijd gedaan heeft. Opmerkelijk waren de silhouetten in harige wol die eruitzagen als bont. Of de jurken met kristallen die wel ijsblokjes leken. En uiteraard konden de maliën-jurken niet ontbreken, als ultiem eerbetoon aan Paco Rabanne.

www.pacorabanne.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier