De modeweek van Lut: over kunst en iconische accessoires

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden. Elke vrijdag deelt Lut de hoogtepunten uit ‘haar modeweek’. 

De Pin Swingt al 50 jaar

Ze lijkt nog heel modern met haar praktisch design en toch is ze al 50 jaar jong: de Pin Swing van Delvaux, de multifunctionele tas waarin je alles kwijt kan.

Het model met zijn heel herkenbare gebogen bodem is geïnspireerd op de hooitassen die paarden om de hals dragen. De soepele tas die in 1972 gelanceerd werd, straalt een zekere nonchalance uit. Ze paste daarom ook prima in de tijdsgeest van de vrijgevochten seventies’. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag brengt Delvaux een nieuwe versie uit met dubbele schouderriem die kan omgevormd wordt tot crossbody tas.
De Pin Swing is verkrijgbaar vanaf 2 november 2022.

www.delvaux.com

Wereldappeldag ten voeten uit

Vandaag is het Wereldappeldag, de dag waarop de appel en bij uitbreiding gezond eten centraal staan. Appels zijn niet alleen gezond, ze kunnen ook goed zijn voor het milieu. Getuige het vegan appelleder, gemaakt van appelschillen en andere gerecycleerde materialen. Het Belgische merk Komrads bracht in 2019 de allereerste 100 % vegan sneaker uit op de Belgische markt. Met zijn tijdloos design is de APL sneaker van Komrads goed op weg om een klassieker te worden. Op Wereldappeldag lanceert het merk een aantal nieuwe kleuren met namen die verwijzen naar de natuur. Slow fashion met een minimale voetafdruk.

www.komrads.world

Christophe Coppens: van kunst tot accessoires

Tien jaar geleden zette Christophe Coppens zijn accessoirecollectie stop om zich helemaal op zijn carrière als kunstenaar en operaregisseur te focussen. Naar aanleiding van de heropening van het KMSKA creëerde hij tien verrassende installaties en sculpturen die gebaseerd zijn op details uit schilderijen van het museum. Hij werkte hiervoor samen met de vakmensen uit de ateliers van het operahuis De Munt in Brussel. De tien werken zijn bedoeld om jeugdige bezoekers op een andere manier naar kunst te leren kijken. Bij elke installatie horen creatieve opdrachten, verzameld in een boekje dat Christophe Coppens illustreerde. Van een aantal van deze werken ontwierp hij ook accessoires en T-shirts die exclusief via de KMSKA-museumshop verkrijgbaar zijn. Het gaat om broches die in beperkte, genummerde oplage verkrijgbaar zijn, foulards in bedrukt katoen of met geweven jacquardmotief in zijde en wol die in een Belgisch atelier geproduceerd zijn, T-shirts in biokatoen en tote bags. Het is de eerste keer in tien jaar dat Christophe Coppens weer accessoires ontwerpt. Fans die hopen dat hij zijn comeback in de mode maakt, moeten we echter ontgoochelen: het blijft bij deze eenmalige samenwerking.

www.kmskashop.be

 

Modejournaliste Lut Clincke staat op met mode en gaat ermee slapen. Ze volgt de modeweken op de voet, bezoekt internationale modebeurzen en mocht al heel wat grote modenamen interviewen, van Jean Paul Gaultier over de Zes van Antwerpen tot Karl Lagerfeld. Met een frisse, verwonderde en nieuws-gretige blik blijft ze de modehorizon afspeuren, op zoek naar boeiende, serieuze of luchtige modenieuwtjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier