Dé trend: mooie mode met een verhaal en duurzaam hart

De modetrend van het moment? Mooie, ambachtelijk gemaakte stuks met een verhaal en duurzaam hart.

Onze expert Ellen De Wolf

Ze krijgt uitnodigingen voor modeshows in Parijs en Milaan, en alles wat over mode gepubliceerd wordt in Knack Weekend of Le Vif Weekend, wordt door haar deskundig oog onder de loep genomen. Chef Mode Ellen De Wolf schrijdt al vijftien jaar stijlvol door het modevak, en er is dan ook geen trend die haar onopgemerkt voorbijgaat.

Van nabij moedigt ze de tendens aan om bewuster te shoppen, met een focus op unieke, duurzame en ambachtelijk gemaakte items: “De dodelijke ramp in een textielfabriek in Bangladesh tien jaar geleden heeft heel wat teweeggebracht. Merken willen niet meer geassocieerd worden met erbarmelijke werkomstandigheden, en steeds meer klanten zijn zich bewust van waar en door wie hun kleding gemaakt wordt. De vraag naar duurzaamheid is groter geworden. Al moet een kledingstuk in eerste instantie mooi zijn, goed passen en aangenaam zijn om te dragen. Ook de coronacrisis zorgde voor een verandering. Mensen kopen vaker lokaal en zijn meer belang gaan hechten aan kwaliteit. Liever één degelijk en tijdloos item dan tien zakken vol rommel die na enkele maanden niet meer in de mode is. Buy less, buy better. Dat sluit naadloos aan bij de quiet luxury-trend, waarbij de nadruk niet op uitbundige prints en schreeuwerige logo’s ligt, maar op subtiliteit en vakmanschap. Gelukkig voor ons behoren onze Belgische merken tot de meest innoverende en kwalitatieve ter wereld. Daarnaast wordt ook de populariteit van vintage en tweedehands kleding groter en daarmee de afvalberg hopelijk kleiner.”

De trend: trager, beter, mooier

Slow fashion of trage mode is het antwoord op fast fashion, kleding van mindere kwaliteit, goedkoop gemaakt en verkocht aan bodemprijzen. Bij slow fashion draait het niet langer om het najagen van trends en snelle massa productie, maar om tijdloze designs en om de onbetwistbare link tussen ambacht en kwaliteit. We gaan ook als consument trager en dus doordacht en bewuster winkelen. Duurzaam shoppen daagt je uit om kritisch na te denken: heb je dat nieuwe stuk echt nodig? Zal je er lang plezier aan kunnen beleven (overleeft het trends en is het kwalitatief)? Is het op een mooie en eerlijke manier tot stand gekomen?

Duurder kopen = goedkoper leven

De regel voor duurzaam kopen: ga in eerste instantie voor zo veel mogelijk tweedehands. Wanneer je toch voor een nieuw item kiest, kies dan voor kwaliteit en voor een tijdloos design, ook al betaal je daar meer geld voor.

“Beschouw een kledingstuk niet als een wegwerpartikel”

Door te investeren in enkele stukken die een leven lang meegaan, doe je doorgaans op lange termijn een financieel goede zaak. Beschouw een kledingstuk niet als een wegwerpartikel, maar herstel het als het stuk gaat, verkoop het of geef het weg wanneer het niet meer past (kwaliteitsstukken doen het overigens ook beter op de tweedehandsmarkt zoals bv. Vinted) en recycle of maak iets nieuws met je stuk. Ook dat bespaart je geld.

Fair wear

Hoewel merken steeds transparanter worden, is de zoektocht naar eerlijke, duurzame en ambachtelijke mode niet altijd evident. Besef dat er altijd iemand de prijs betaalt voor een T-shirt dat amper drie euro kost. Als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat wellicht ook. Voorts is het aangewezen om het verhaal achter het merk te lezen én het etiket van een kledingstuk te checken voor informatie over waar en hoe het item tot stand is gekomen. Drie grote keurmerken die garant staan voor duurzame en ethische mode zijn GOTS, The Fair Wear Foundation en Fairtrade. (Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier