Elisa Lee: 20 jaar juwelen met een hart voor de planeet en voor elkaar
Atelier Elisa Lee groeide de voorbije 20 jaar uit tot een begrip in de juwelensector. Elisabeth Leenknegt, derde generatie glaskunstenaar, werkte zich in de kijker met haar handgemaakte glazen kralen. Vandaag is haar high-end juwelenlabel internationaal bekend en blijft ze met haar intussen 20 medewerkers tellende team garant staan voor vakmanschap, zorg voor de planeet en voor elkaar.
Elisabeth Leenknegt koos van bij het begin voor een duurzame productie. “Ik gebruik nog net als in het begin Italiaans glas, om de kleurintensiteit ervan, ook al wordt dat moeilijker op een markt die door goedkoper Chinees glas overspoeld wordt. We gebruiken ook alleen maar gerecycleerd goud voor onze juwelen. Bovendien kun je ‘oude’ gouden juwelen bij ons ook laten bewerken tot een nieuwe creatie”, vertelt ze.
“Op het vlak van productie kiezen we bewust voor België. We maken elk juweel met de hand in eigen atelier, en ook onze partners zijn locals uit Oost- en West-Vlaanderen. Maar behalve de planeet wil ik ook mijn klanten én mijn team met zorg behandelen. Door echt te luisteren naar een klant en in te spelen op wat hij of zij van een juweel verlangt. En binnen ons team: door de balans te behouden tussen een commercieel interessante collectie enerzijds en het experiment – in techniek en creativiteit – anderzijds. Het atelier moet ook een beetje een speeltuin voor onszelf blijven.”
Je doet er alles aan om juwelen een lang leven te geven?
“Absoluut! Het past bij onze visie om juwelen levenslang te dragen, zelfs van generatie op generatie door te geven. We blinken dof geworden juwelen opnieuw op, herstellen ze als dat nodig blijkt te zijn. En het glas in onze juwelen kan altijd opnieuw vervangen worden: wie genoeg heeft van een kleur, kan een nieuw laten plaatsen.”
Twintig jaar Elisa Lee wordt gevierd dit jaar, onder meer met een nieuwe collectie waarvan de ‘opgeblazen’ vormen doen denken aan ballonnen. Fun?
“We vonden dat we na al die tijd inderdaad wel even mochten stilstaan bij wat we realiseerden. In het atelier en in de showroom in Ronse is daarom een overzicht te zien van onze collecties. Het inflated-gegeven zie je momenteel inderdaad weer vaker opduiken. Een uiting van de opluchting die veel mensen na de crisisjaren voelen, denk ik. Ik vond het leuk om dat ook toe te passen in mijn collectie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier