Lief voor het milieu: groene mode is de trend
Groen is alomtegenwoordig in de mode, letterlijk en figuurlijk. Geen merk dat zichzelf respecteert of het pakt uit met gerecycleerde materialen en milieuvriendelijke productiemethodes. Uit overtuiging of voor het imago.
De modesector wordt als grote vervuiler met de vinger gewezen. Niet onterecht: elk jaar belanden gigantische hoeveelheden kleren op de afvalberg en komen schadelijke afvalstoffen en microplastics in het milieu terecht. Een eenduidige oplossing voor het probleem is er niet, maar een groot aantal producenten en ontwerpers zet al sinds jaren belangrijke stappen op de diverse paden van de duurzaamheid.
Minder maar beter
Hoe minder je produceert, hoe hoger de kwaliteit van de stoffen en van de afwerking, en hoe vaker je je kleren draagt, hoe minder afval er ontstaat. Het is een boodschap die vele, vooral kleinschalige merken uitdragen. Door beperkte reeksen te produceren die qua stijl alle seizoenen overstijgen zodat ze nooit in de soldenhoek verdwijnen. Of door enkel te produceren wat op voorhand verkocht is. Dit pre-ordersysteem vermijdt overschotten en laat soms ook toe om zaken te personaliseren. Dat systeem zorgt er ook voor dat consumenten bewuster kopen, ook al door de wachttijd tussen bestelling en levering. Dat geldt des te meer voor maatkledij die de koper letterlijk op het lijf geschreven is.
1/14
2/14
3/14
4/14
5/14
6/14
7/14
8/14
9/14
10/14
11/14
12/14
13/14
14/14
1/14
2/14
3/14
4/14
5/14
6/14
7/14
8/14
9/14
10/14
11/14
12/14
13/14
14/14
Stofoverschotten
Aan het einde van het seizoen verdwijnen telkens rollen stof naar het magazijn van stoffen- en kledingfabrikanten. Die slapende stock wordt alsmaar vaker opgekocht door jonge designers die er nieuwe creaties mee maken, niet zelden in ateliers in de buurt, wat de ecologische voetafdruk beperkt. Omdat het doorgaans om producties in kleine oplages gaat, krijgen die collecties een exclusief kantje en blijven ze toch betaalbaar. Soms springen de kledingfabrikanten zelf creatief met hun stoffenoverschotten om en brengen ze een limited edition van reststoffen uit.
Van afvalberg naar catwalk
Garenfabrikanten bieden alsmaar vaker gerecycleerde garens aan, gemaakt op basis van petflessen en ander synthetisch afval, maar ook op basis van gerecycleerde natuurlijke materialen zoals wol, linnen en katoen of zelfs organisch afval van de tuinbouwindustrie. Appelschillen, druivenafval van de wijnbouw, ananasvezels, cactussen en andere planten en vruchten worden verwerkt tot vegan leder, bestemd voor hippe sneakers, tassen maar ook kledij. 100% sustainable is dit vegan leder nog niet, maar elke stap in de goede richting helpt ons vooruit. (Lut Clincke)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier