Ultieme luxe in de mode: maatwerk zit in de lift

Eigentijdse luxe draait vooral rond authenticiteit en zelfexpressie. Zoals een maatpak dat je op het lijf geschreven staat, een tas die je naar je hand gezet hebt of een uniek juweel, gemaakt van oud familiegoud. Maatwerk zit in de lift en past helemaal in de huidige, duurzame tijdsgeest.

Maatpakken voor hem en haar

Vroeger had elk dorp wel een kleermaker waar mannen terechtkonden voor een maatpak dat ze jarenlang droegen. Door de komst van de goedkopere confectiepakken zijn de meeste kleermakers verdwenen, maar niet het maatpak.

Veel mannen, weliswaar met een zeker budget, kiezen nog altijd voor een duurzaam gemaakt pak dat hen als gegoten zit. Soms uit noodzaak omdat ze buiten de standaardmaten vallen, maar vaak gewoon omdat een maatpak comfortabel zit en de vrijheid biedt om zelf de stof te kiezen en de details te bepalen.

Je kan hierin zover gaan als je zelf wil. Tal van luxe labels zoals Ermenigildo Zegna en Brioni bieden naast hun confectiepakken ook “sartoriale” pakken aan, pakken die gemaakt zijn volgens de regels van de kleermakerskunst.

Zo is er paardenhaar verwerkt tussen de lagen stof, waardoor het pak zijn vorm behoudt. Het is een arbeidsintensieve manier van werken met een navenant prijskaartje.

Naast de Italianen hebben de Britten een rijke traditie op het vlak van dergeljike “bespoke suits”. Je vindt ze onder meer op Savile Row, dé kleermakersstraat in het Londense Mayfair. Maar ook ons land telt nog kleermakers die het vak in de vingers hebben.

Zoals Aravinda Rodenburg, die zich jaren geleden als piepjonge kleermaker vestigde in Gent en nu in Brussel zijn kleinschalig atelier heeft. Hij heeft er een heel divers cliënteel, van jonge mannen die voor hun trouwdag hét ultieme pak willen waar ze nog jarenlang kunnen van genieten, tot mannen op leeftijd die opgegroeid zijn met kwalitatief maatwerk.

Feit is dat maatpakken zich de laatste jaren verlost hebben van hun toch wel iets ouder imago, onder andere dankzij labels zoals Café Costume en Schaap Tailors die semi-maatwerk – ook wel bekend als made-to-measure – aanbieden aan vrij betaalbare prijzen. De klant kan kiezen uit een waaier van stoffen, verschillende modellen en afwerkingen, al dan niet voorzien van zijn initialen, wat het eindresultaat heel persoonlijk maakt.

Aangezien het broekpak al jaren ingeburgerd is bij vrouwen, konden maatpakken voor vrouwen niet ontbreken. Pursuit Femmes is een van de labels die gespecialiseerd is in made-to-measure maatpakken voor vrouwen. Het label is opgericht door Angélique Van Gils en haar dochters Jill en Joy Van der Heijden. Angelique is een telg van de Nederlandse textielfamilie Van Gils en stond ook aan de wieg van Café Costume.

Unieke feest- en bruidsjurken

Net zoals mannen op zoek gaan naar een exclusief pak voor hun Grote Dag, zijn er heel wat bruiden die de traditionele bruidscollecties links laten liggen en kiezen voor een jurk die op maat van hun figuur en hun persoonlijkheid gemaakt is.

Ze kunnen onder meer terecht bij Eva Janssens, die de liefde voor mooie stoffen met de paplepel meekreeg via het ouderlijke stoffenhandel (hoofdfoto).

Ook de Antwerpse Anna Heylen staat bekend om haar bruids- en feestcollectie op maat, en daarnaast creëert ze ook outfits voor de zakenvrouw. Ze mag best een pionier genoemd worden op het vlak van duurzame mode.

Ze showde haar collecties jarenlang in Parijs, tot ze 15 jaar geleden radicaal het roer omgooide en haar Maison Anna Heylen oprichtte, een eigentijdse interpretatie van een couturesalon. “Op een gegeven moment voelde het niet goed meer aan om elk seizoen nog meer te produceren en heb ik beslist om te ontwerpen op mijn ritme én op een integere, duurzame manier. Nu past mijn filosofie helemaal binnen de huidige tijdsgeest, maar 15 jaar geleden fronsten velen de wenkbrauwen. Ik heb een publiek van vrouwen die kiezen voor de luxe van unieke, op maat gemaakte stukken die hen een goed gevoel geven. De stoffen, kleuren en modellen kies ik in functie van de persoonlijkheid en de morfologie van de klant, los van alle trends. Geen enkele outfit is identiek en elk stuk wordt in het eigen atelier met de hand gemaakt.”

Van oude familiejuwelen tot exclusieve creaties

Niets is zo emotioneel als een juweel. Het wordt vaak geschonken naar aanleiding van een mijlpaal in het leven. Een huwelijk, een geboorte, een bijzondere verjaardag of een jubileum.

Juwelen worden ook doorgegeven van generatie op generatie. Zijn ze beschadigd of gedemodeerd, dan hoeven ze niet in de lade te blijven liggen. Je kan met een of meerdere oude stukken een eigentijds, exclusief juweel laten maken.

Verschillende juwelenontwerpers bieden deze optie aan. Zoals Elisa Lee die naast haar collectie, die kan gepersonaliseerd worden, ook exclusieve juwelen creëert voor haar klanten, vaak op basis van oude familiejuwelen. Op die manier word je co-ontwerper van je eigen juweel.

tekst Lut Clincke

Lange jurk met blote rug en sjaal in zijden crepe van Natan Couture – natan.be

Maatpak van Pursuit Femmes, prijzen vanaf € 450 euro – pursuit-femmes.com

Pak op maat gemaakt van Schaap – www.schaaptailors.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier