Trendy in technische outdoorkledij

Nu de dagen langer worden en de temperaturen stijgen, is het weer tijd om de wandelschoenen en de juiste outfit aan te trekken. Technische outdoorkledij is big business geworden en is sterk aanwezig in het algemene modebeeld.

Outdoorkledij is de laatste jaren on trend. Dat heeft deels met de terugkeer naar de natuur te maken, een tendens die nog versterkt is door de voorbije coronajaren. Typische outdoormerken zoals Fjällräven, The North Face, Patagonia, Arcteryx en vele andere zijn tegenwoordig heel populair en hebben hun terrein ook verlegd van bergen en bossen naar de steden. Ook Barbour, het Britse merk dat spontaan geassocieerd wordt met druilerige wandelingen in de countryside, gaat tegenwoordig de modetoer op, zonder het technische aspect uit het oog te verliezen. De verschillende collabs met highfashionlabels zoals Chloé en met het hippe Italiaanse label Palm Angels hebben het merk een echte fashion-boost gegeven.

Comfort aan de voet

Wie veel kilometers voor de boeg heeft, is beter lief voor zijn voeten. Een goede wandelschoen die aangepast is aan het terrein en degelijke wandelkousen die je voeten droog houden en beschermen tegen wrijving, vormen een must om in alle comfort te kunnen stappen.

Wandel je op ruw terrein, zeg maar buiten de betreden paden, dan kies je het best een hoge, stevige wandelschoen die je voet een goede steun biedt en die zo de kans op verzwikkingen beperkt. Voor wandelingen op verhard terrein mag je gerust een laag model kiezen dat vaak ook lichter is. Zoals de hikingmodellen van Hoka, Veja en andere merken die vooral gespecialiseerd zijn in sneakers en loopschoenen en nu ook hun graantje van de outdoormarkt meepikken. Die modellen zijn niet alleen comfortabel, ze hebben hun looks mee zodat je ze ook als trendy vrijetijdsschoen kan dragen.

Typische outdoormerken hebben hun terrein verlegd van bergen en bossen naar de steden

Wandel je langs de kustlijn of door riviertjes, dan is er de keuze tussen hoge, waterdichte bottines in geval van lage temperaturen en waterdoorlatende wandelschoenen in geval van warm weer. Specialisten van wandelsandalen zoals Teva bieden ook gesloten modellen die de voet beschermen maar die tegelijk het water doorlaten en op die manier het luchtige gevoel van een sandaal combineren met de bescherming van een gesloten schoen.

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

Gewapend tegen onverwachte buien

In ons kikkerland kan het weer snel omslaan van zonnig naar buiig. Een lichte regenjas of poncho is geen overbodige luxe. Kies een opvouwbaar model dat vlot in je rugzak kan of een model dat je om je middel kan dragen, genre klassieke K-Way, vroeger bekend als ‘het banaantje’ dat zowat elk kind in de seventies en de eighties meehad op schoolreis. Oorspronkelijk kreeg de Franse uitvinding de naam ‘en cas (de pluie)’ – in geval van regen -, ze werd herdoopt in K-Way omdat Engels hipper klonk. Jarenlang gingen er miljoenen exemplaren van het kleurige banaantje over de toonbank. Heel wat merken namen het concept over. Ondertussen is het Franse merk in Italiaanse handen en is het een high end modelabel geworden dat nog altijd outfits biedt voor outdooractiviteiten.

Beschermd tegen de zon

Naast zonnecrème en een zonnebril is een pet of een zonnehoed ideaal om je te beschermen tegen de zon. Sommige modellen hebben ook een langere flap die de nek helemaal beschermt. En vergeet vooral de hervulbare waterfles niet. Plan je een dagtocht, dan is een lichte koeltas een aanrader om je picknick en je drank lekker fris te houden. (Lut Clincke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier